Генетично Модифицираният Организъм (ГМО) –това е организъм, чийто материал е изменен за да му се придадат нови характеристики. Това се прави от икономическа, техническа и агрономна гледна точка. При храните това може да е микроорганизъм, който се използва в производството по два начина:
Генетично модифицирани храни
Генетична модификация на процеса на изкуствено прехвърляне на информация, специфична за вида на организма към друг. Например: От риба на домат, животно или растение.
Какви са причините да се направи такава размяна?
Желани качества от един организъм на друг с цел по-голямо количество.
Има ли нужда да се постигне тази цел?
В момента може да се произведе достатъчно храна, без да се прибягва до използването на тази технология. Ето защо, причините за генетична модификация, се основават главно върху търговски и политически причини, които не винаги взимат под внимание здравето и храненето, имайки предвид сериозните потенциални опасности.
ГМ храни
Съставките следете на етикетите:
В момента повечето продукти за бази данни съдържат соев лецитин или соя, и често са замаскирани под надписа 322.
Така например, в Аржентина, зоната, където културите са с генетично променени семена общото производство на площите с ГМО продукти е както следва:
Соята: 85%
Царевицата: 20%
Памука: 0,9%
Характеристики на масивните модифицирани култури
Целина - моркови:
- Разширяване на каротин - хрупкави по време на поглъщане.
Цикория (цикория):
- Увеличаване на сладост във вкуса.
Кафе:
- Подобряване на устойчивост на атака от насекоми
- Да се увеличи добива. (Доходност при засаждане и прибиране на реколтата),
- Укрепване на аромата
- Намаляване на съдържанието на кофеин.
Царевица:
- Повишена устойчивост към атака от насекоми.
Картофи:
- Увеличаване на съпротивата да бъдат засегнати от вируси;
- Увеличаване на устойчивост на атака от насекоми;
- Намаляване на капацитета за усвояване масло (за пържене)
- По-сладки сортове,
Соята:
- Намаляване на необходимостта от торове,
- Увеличаване на хранителен принос, увеличаване на протеините,
- Премахване компонентите, които причиняват алергията.
Грозде:
- Получаване на нови сортове без семки.