Outside Webpage (Iframe)

 

Ако сте решили да ставате майка!

Много важно е да сте здрави преди първия ден на желаната бременност. Бебето Ви трябва да има най-благоприятни възможности за добро начало. Планирай те забременяването и постигнете желаното тегло достатъчно рано преди това да се случи. По този начин ще  изградите запасите си от нужните витамини и минерали. Необходими са Ви поне три месеца преди евентуалната бременност да не спазвате никакви диети.

 

Здравословното хранене не е нещо непостижимо.

 

Осигурите разнообразна храна. Всяко дневно меню трябва задължително да включва зърнени храни или картофи. Пълнозърнестите храни са за предпочитане. Всяко хранене трябва да съдържа пресни плодове и зеленчуци. Препоръчителната доза е 400 гр. плодове + зеленчуци. Менюто Ви трябва да включва мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (под 2%). Яжте кисело мляко, по възможност домашно подквасено. Яжте постни меса, включвайте в менюто си леща или боб, консумирайте задължително риба поне един път седмично. По възможност избягвайте да консумирате захарни изделия – заменете ги с пресни

 

Трябва ли да се яде за двама?

 

Натрупване на тегло по време на бременност

Вярно е, че бременните жени трябва да ядат за двама, но не  трябва през цялото време да похапват сладкиши и други храни с прекалено калории.

Наддаване на тегло по време на период на бременност не трябва да се приема като извинение за злоупотреба ненужните приети калории, но това не би трябвало да предизвика една мания за фигура, която да направи бременната жена да се откаже от определени храни.

 

Колко ще покачите по време на бременността?       

 

Най-добре е да се следва здравословен режим на хранене за предотвратяване на наддаване на тегло, отколкото е необходимо (9-12 кг) за правилното развитие на плода и майката.

Във всеки случай, храната не трябва да бъде по две, но качеството относно енергия, протеини, витамини и минерали да са адекватни и подходящи за майката и бебето.

Добре е да се приема нишесте, плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба, храни, богати на желязо и много течности.

 

Съвети какво  да вземате:

 

Идеята за здравословното и балансирано хранене не означава, че бременните жени трябва да следват схема на загуба на тегло. Можете да ядете почти всичко, при условие че не злоупотребяват с нея. Ако в някакъв момент тялото жадува за шоколад (високото съдържание на магнезий) следователно, винаги можете да вземете малко и не се възползвате от ситуацията, и ядете големи количества.

 

 

ХРАНИ

Има някои храни, които никога не бива да пренебрегва една бременна жена;

Нишесте: Тази група включва тестени изделия, ориз, картофи, хляб, боб и др. Те насърчават правилното функциониране на червата, както и предоставяне на голямо количество енергия и би било грешка да ги премахнете от диетата по време на бременността.

Плодове и зеленчуци: Тези храни, които имат по-висока доза от витамини и минерали, са посочени за предоставяне на твърде малко калории и, следователно, са добри за контролиране на ситост. Те са задължителни в добрата диета, но плодовете трябва да бъдат повече контролирани от зеленчуците.

Млечни: много важно по време на бременност, тъй като са с високи дози калций за развитието на плода. Млякото и млечните продукти също насърчават функцията на червата и предотвратяват запека.

Месо и риба: Съществения протеин по време на бременност. Рибата е с високо съдържание на Омега-3, което допринася положително за формирането на нервната тъкан на плода.

Желязото е друг важен компонент, който помага за предотвратяване на анемия, която може да възникне при майката.

Течности: консумирайте в големи количества, за да се предотврати задържане на течности, почистване на бъбреците и кислородосъдържащи съединения в кръвта. Освен вода, е препоръчително да се пият натурални плодови сокове, зеленчукови бульони и т.н., които предоставят различни витамини и минерали за майката.

 

Какво да не предприемате:

 

Прекомерното покачване на теглото по време на бременност води до риск и усложнения през бременността  като диабет, високо кръвно налягане, болки в гърба, затруднено дишане или изтощение естетически недостатъци, както и стрии или разширени вени.

За да се избегне това, ето и храните, които следва да бъдат заличени.

 

Кратко описание на това, което е желателно да избегнете;

v     Недостатъчно добре изпечени меса представляват риск от заразяване с токсоплазмоза /инфекцията настъпва при консумация на недобре кулинарно обработено месо, много често свинско, агнешко, дивеч, съдържащо цисти на токсоплазмата. Нерядко става въпрос само за контакт с устата по време на третирането на суровото месо или използването на недобре измити ножове, прибори, дъски за рязане/.

v     Миди и други морски дарове с черупка са риск от отравяне, в случай че са в лошо състояние.

v     Твърде силни подправки в храната

v     Сосове като майонеза

v     Пържени храни с високо усвояване на мазнините

v     Кафе и други напитки, съдържащи кофеин изключително бързо да стигнат до плода и ефектите изчезват бавно.

v     Разбира се, алкохолни напитки, в допълнение с високо съдържание на мазнини резултатите на калориите са в значителна вреда за плода.

 

Етикети:   
Много важно е да сте здрави преди първия ден на желаната бременност. Бебето Ви трябва да има най-благоприятни възможност...
Когато детето ви вдигне температура
С деца на море – полезно ли е за тях?
Кръвотечение от носа на детето ни
Няколко съвета как да храним детето си здравословно от 3 до 8 години
Ако сте решили да ставате майка!
Най-нови
Кървене от носа. Защо? Има много причини за кървенето на носа, повечето от които не са се...
Ние родителите често пъти дори не осъзнаваме важността на този момент за детето. Някак си ...
как да...
Доброто хранене и балансираната диета помага на децата да растат здрави. Независимо дали д...
Много важно е да сте здрави преди първия ден на желаната бременност. Бебето Ви трябва да и...