Ако сте на някаква диета може да си позволите сутрин 40-50 грама халва Полезна за организма е само халвата без вложени в нея допълнения - антиоксиданти, оцветители и изкуствени ароматизатори. Халвата е богата на натрий, калий, калций, цинк, желязо, фосфор и протеини. Семената от които е направена различната по вид халва съдържат витамини А, Е и витамини от групата В. Те са необходими за растежа и зрението. Подобряват паметта и укрепват имунната система. Много е подходяща за подрастващия организъм, при рязко понижаване на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушения, изискващи висококалорично хранене. Препоръчително е да се взема при болестно повишена киселинност на телесните течности, инфекциозни и други заболявания, протичащи с висока температура.
Сусамовата халвата събужда сексуалният апетит
Сусамът е чудесен източник на лецитин – една фосфоризирана мазнина, която е главна съставка на мозъка и нервните тъкани, в същото време е съществена част от спермата.
Сбогом на холестерола
Лецитинът успешно поддържа кръвоносните съдове, предпазва ги от натрупване на холестерол.
Ако искате да изглеждате млади
Лицетинът е и много важен за правилната функция на жлезите, които до голяма степен са отговорни за това да изглеждате и да се чувствате млади. Подмладяващото свойство на халвата може да бъде научно обяснено. Сусамовите семена съдържат магнезий и калций в големи количества, а медът е богат на аспартатна киселина – една от аминокиселините. Тази съставка е важен подмладяващ фактор, особено по отношение на сексуалната кондиция.