В грейпфрута се съдържа антиоксидантът нарингенин, който му придава горчивия вкус и върши същата работа като две отделни лекарства, предписвани за овладяване на диабет тип 2. Антиоксидантът освен това помага на болните от диабет да поддържат здравословно тегло, което е много важно в лечението на заболяването. Натрупването на излишни килограми излага диабетиците на голям риск от здравословни проблеми. Нарингенинът помага на черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги складира. Ако искате да нямате тези проблеми яжте половин грейпфрут преди ядене. Изяденият грейпфрут не позволява да изпитваме глад. Когато изядем един грейпфрут, часове се чувстваме сити. Грейпфрутът е много богат на витамини, но беден на калории.
А как да изберем най-добрия грейпфрут?
- Когато избирате грейпфрут първо и основно изискване – колкото по-тежък е един грейпфрут, толкова по-сочен е той!
- Избирайте плодовете с гладка фина кора. Цветът й може да варира, но това няма нищо общо със зрелостта на плода.
- Хубавият грейпфрут е твърд, но еластичен при натиск. Избирайте плодове, тежки за размера си. Тъй като три четвърти от грейпфрута е вода, тежестта е добър признак за съдържанието на сок.
Грейпфрут и употреба:
- Най-добре е да се хапва сутрин по един плод на гладно. Благодарение на силно сладкия си, ободрителен и чист вкус грейпфрутът е едно от най-добрите средства за събуждане и освежаване.
- Сок от грейпфрут се пие след тежък физически или умствен труд и за закуска. Приготвяйте си сами натурален сок от грейпфрут, като изцедите 1 плод.
- Грейпфрутът е с доказани диетични свойства.
- Препоръчва се още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно-половата система.