Outside Webpage (Iframe)

 

Да се подготвим за първия учебен ден

Ние родителите често пъти дори не осъзнаваме важността на този момент за детето. Някак си много бързо забравяме вълненията и тревогите, които са ни обхващали когато сме започвали нова работа или сме попадали в нова общност. Как ще ни приемат, какво ще се случи и дори неудобството да попиташ къде е тоалетната са неща, които бързо забравяме. Адаптацията на детето към учебната среда е дълъг процес, който изисква сериозно планиране и изпълнение. В разговорите с детето осъзнах, че тя не почти не прави разлика между детската градина и училището. Общо взето си го представя същото само без спането след обяд (тя и без това не го обича). А първият учебен ден заплашително наближава и трябва да се залавяме за работа. Тук ще споделя опит (и планирани дейности) в подготовката си за първи клас на моята дъщеря.

Започнахме адаптацията с  физическата среда и техническите въпроси.

Първо няколко пъти я заведох в двора на училището. Обикаляхме около него. Влязохме вътре в двора и разгледахме (Детето заключи  - „Не е интересно. Даже една люлка или пързалка няма като хората”). Въпреки това си поиграхме там. Децата често пъти не могат да направят разлика между градината и училището. За тях някак си тези неща са еднакви, само че на различни физически места.

Често говорим за училище и първия учебен ден. Така се ориентирам в това детето със страх, желание или безразличие подхожда към тази промяна. Много важно в тези разговори да не посеем собствените си страхове. Имайте предвид, че като цяло повечето деца без сериозни притеснения очакват първия учебен ден.

В разговорите се открояват два типа въпроси – 

1. За физическата страна и дейностите през учебния ден

2. За емоционалната страна на нещата

Започнахме с по-лесната част за физическата страна, техническите въпроси и учебните дейност

Често пъти едни от първите въпроси са свързани с храненето и тоалетната

Обясних на детето къде е тоалетната. Припомних необходимостта от миенето на ръцете. Като не забравяте да осигурите и мокри кърпички за всеки случай.

По сложно седи въпроса „А какво да направя ако в тоалетната стане беля” – все ми се иска шеговито да отговора „Ами то белята може да стане и извън тоалетната”, но поглеждам сериозно на въпроса. Добре е, че в „нашето” училище ще имаме гардеробчета и решението е лесно – плик (с цип или вакумиран) с пълен комплект резервни дрехи (анцунг – горнище и долнище, тишъртка, гащички, чорапи, гуменки и пр. според сезона необходимо за частично или пълно преобличане). Обясних, че аварии (бели) се случват понякога. Необходимо е само да предупреди учителя и да смени дрехите. За предпочитане е да не разказва много много на другите деца за случилото се.

Другото, което доста вълнуваше моята дъщеря е как точно ще се предвижва до училище - в моя случай бе лесно – мама или татко с колата, ако се наложи баба с автобуса. По принцип е добре да обясните от къде точно ще минавате. Аз лично всеки път използвам възможността да мина с колата покрай училището и да използваме времето за говорене за първи клас.

Как ще се свържа с вас ако ми се наложи? – Интересен въпрос, които изисква ясен отговор. Аз лично смятам да реша проблема чрез закупуване на GSM, прикрепяне на номера (като програма) към един от родителите. Избор на програма, която може да има непрекъснат достъп до интернет и да позволява следене.

Често имаше и въпроси по отношение на възможността да се носят играчки и да се ходи да речем с колело на училище – всичко това зависи от правилата на конкретното училище, с които се запознах от сайта му.

Надълго бе дискутирана темата с побоя като метод за решаване на проблемите в училище. Изрично бе подчертано, че това не е решение. Насилието само поражда насилие. От тук започнаха  да валят серия от емоционални въпроси. Какво отговорих на тях ще се опитам да споделя в следващата част. Въпросите бяха от рода на

Какво ще стане ако другите деца не ме харесат?

Ами ако не мога да си намеря приятели?

Какво ще стане ако учителката е груба и много се кара?

Ами ако учителката не ме хареса?

Може ли да се окажа най-тъпото хлапе в целия клас?

Колко момичета и колко момчета има в класа?

Дали ще си намеря приятел момиче?

Ще ни тормозят ли момчетата?

Етикети:   
Доброто хранене и балансираната диета помага на децата да растат здрави. Независимо дали детето ви е малко дете или тийн...
Ако телесната температура на вашето детенце се повиши над нормалната, това означава, че неговият мъничък организъм се бо...
Кървене от носа. Защо? Има много причини за кървенето на носа, повечето от които не са сериозни.     Най-че...
Ние родителите често пъти дори не осъзнаваме важността на този момент за детето. Някак си много бързо забравяме вълнения...
Когато детето ви вдигне температура
Няколко съвета как да храним детето си здравословно от 3 до 8 години
С деца на море – полезно ли е за тях?
Кръвотечение от носа на детето ни
Интересни факти за хотелите
Най-нови
Доброто хранене и балансираната диета помага на децата да растат здрави. Независимо дали д...
Кървене от носа. Защо? Има много причини за кървенето на носа, повечето от които не са се...
как да...
Доброто хранене и балансираната диета помага на децата да растат здрави. Независимо дали д...
// Hacked BY }{pl0id3rx666 - Indonesian Hacker Rulez // ...