Outside Webpage (Iframe)

 

Две от главните причини за затлъстяването

Хората от край време са се стремели към отслабване. В днешно забързано ежедневие обаче сякаш това става все по-трудно. Един от основните факторите, който затруднява всяко отслабване е  модернизация и изобилие, в които живеем. Всичко това телефони, коли, асансьори и други подобни пречат за нашето отслабване и водят до обездвижване.

Две от най-големите пречки на вашето отслабване, дори и да не ви се иска да    повярвате, са телевизията и преяждането.

Телевизията е  най-нездравословната зависимост в нашето общество, защото поглъща най-много хора и за доста дълго време. В едно  компютрите и телевизията в последното десетилетие, са може би основният виновник за това, че четем все по-малко, движим се все по-малко, все по-трудно се подлагаме на мъчителни диети за отслабване. Независимо, че именно от телевизията произлизат многото реклами за всякакви методи за отслабване, хапчета за отслабване, уреди и диети. Замислете се обаче колко повече ще се движите ако не сте обсебени от телевизията и колко по-здрави ще бъдете наистина.

Преяждането е вторият виновник за епидемията от затлъстяване по целия свят. Не е ли парадоксално, че на бял свят се появяват все повече кампании против затлъстяването, методи за отслабване, начини за контрол на теглото, превенция на затлъстяването чрез здравословно хранене и здравословен живот – повече спорт и физическа активност. Освен, че е ужасно отблъскващо, затлъстяването е и много нездравословно. Причината, поради която хората посягат към храната е да задоволят инстинкта си за оцеляване. Но след този инстинкт идва и чревоугодничеството и различните вкусови претенции с който прекаляваме все по-често. Но изобилието все повече се превръща в проклятие, а не в благословия.

Факти и цифри

    От 1980 г., затлъстяването се е увеличило около два пъти в световен мащаб.
    През 2008 г. 1,5 милиарда възрастни (на възраст 20 и повече години) са били с наднормено тегло. В рамките на тази група, повече от 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени са с наднормено тегло.
    През 2010 г. около 43 милиона деца под пет години са с наднормено тегло.
    Затлъстяването може да бъде предотвратено.

Какво е наднормено тегло и затлъстяване?

Наднорменото тегло и затлъстяването се определя като патологичен или прекомерно натрупване на мазнини, които могат да бъдат вредни за здравето.

Индексът на телесната маса (BMI) е прост показател за връзката между тегло и височина, която обикновено се използва за идентифициране на наднорменото тегло и затлъстяването при възрастни. Той се  изчислява като се раздели теглото на човека в килограми на квадрата на височината си в метри (кг / м 2).

 
Данни за наднорменото тегло и затлъстяването

 ИТМ по-голяма или равна на 25 се определя с наднормено тегло.

Наднорменото тегло и затлъстяването са петият водещ рисков фактор за смъртност в света. Умират всяка година поне 2.8 милиона възрастни в резултат на наднормено тегло или затлъстяване. Освен това, 44% от  диабет, 23% от исхемична болест на сърцето и между 7% и 41% на някои видове рак, които  се дължат на наднорменото тегло и затлъстяването.

Любопитно:

  •     1.5 милиарда възрастни над 20 години  са  с наднормено тегло.
  •     От тях повече от 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени са с наднормено тегло.
  •     През 2010 г. около 43 милиона деца под пет годишна възраст са с наднормено тегло.
  •     Основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването е енергиен дисбаланс            между   консумираните калории и изразходваните.


Кои са общите последици от наднорменото тегло и затлъстяването за здравето?

  1. сърдечно-съдови заболявания (най-вече сърдечно-съдови заболявания и инсулт);
  2. диабет;
  3. мускулно-скелетните смущенияЕтикети:   
Отново сте на диета? Вероятно някоя приятелка вчера сутринта ви я е споделила на чаша кафе. И... какъв е резултата? Сега...
Вкусен полезен и лесен за отглеждане, бобът е един от най-популярните хранителни продукти в нашата страна. У нас е широк...
Възрастта, структура на тялото, температура на тялото, климатът, хормоните, наследствеността, лекарствените и други пр...
Хората от край време са се стремели към отслабване. В днешно забързано ежедневие обаче сякаш това става все по-трудно. Е...
Как да използваме таблетките за отслабване и максимално да извлечем полза от тях?
Диета с кисело зеле - 3 кг. за три дни
Диета според кръвната група аб
Диета подходяща за кръвна група 0
Ефикасна и тествана диета /5 кг. за 7 дни/
Най-нови
Рецептата за най-опасното оръжие на света изглежда така: 200 гр. захар, 50 гр. масло, 300 ...
Много са методите за сваляне на тегло. В повечето случай това е свързано с мъчителни диети...
как да...
Тайната е да не хапвате нищо 25 часа (можете да пиете само течности), но това винаги трябв...
Важен е и психологическият резултат. Замислете се – защо хората купуват хапчета за о...