Outside Webpage (Iframe)

 

Закуската е важнаа.....!

Защо да изберем  закуската?

Субтитри         

  1. Елементи, които да включва закуската;
  2. Предимства на балансираната закуска;
  3. Деца и юноши с питателна закуска ...

В някои култури, закуската се счита за основно хранене на ден, като играе социална роля.

Сега, от физиологична гледна точка, първото хранене за деня е след един много дълъг период на гладуване: Часовете на сън. По време на сън, много мозъчни функции "заспиват", които се нуждаят от прием на енергия, която ще осигури закуската, за да се събудим и да бъдем пълноценни. Основните хранителни вещества, за постигането на тази цел са витамини, желязо, цинк и калций, наред с други минерали.

 Добрата закуска се определя като балансирана комбинация от мляко, хляб, зърнени храни и плодове, което в комбинация представляват 30% от хранителни вещества, които тялото се нуждае ежедневно, за да функционира правилно да работи през деня. Също така, една добра закуска е свързана с по-добра физическа и умствена дейност.

 Различни изследвания са показали, че първото хранене за деня, помага на децата да мислят бързо и общуват по подходящ начин с околната среда.

А деца на училищна възраст, които посещават училището си без закуска имат проблеми с паметта и концентрацията или може да се чувстват уморени и нервни.

Всички мозъчни функции са свързани с добрата закуска.

 

Информация какво трябва да включва закуската:

Общи млечни продукти (мляко, кисело мляко, сирене), съчетани със зърнени култури, подсигуряват протеини с висока биологична стойност и повече калций, желязо и цинк.  

Фибрите в зърнените храни, бисквити или хляб са добро енергийно средство и предоставянето на въглехидрати спомага за наличието на глюкоза.            

Плодове и сокове: За да се осигури вода-разтворими витамини, необходими на организма (те не се натрупват в организма) и следва да бъдат включени дневно. Това също ще помогне за гладкото функциониране на червата и храносмилателните органи.      

  

Закуска трябва да се комбинира както следва:

    * Една чаша мляко със захар;

    * Зърнени култури, бисквити или филийки със сирене или конфитюр;

    * Плодове предоставящи витамин С (цитрусови плодове, киви, ягоди и др.)

Според диета, която провеждате, трябва да коригирате количеството на калориите, които закуска осигурява на тялото, която обикновено има стойност от близо 300 калории.

 

Предимства на балансирана закуска

    * Подобряване на хранителния статус, т.е. спомага за подобряване на баланса на енергия и хранителни вещества (калций, желязо, магнезий, витамини ...), от които тялото се нуждае през целия ден.

    * Увеличава физическата активност. Не забравяйте, че тялото се нуждае от енергия, за да се движите и да започнете деня.

    * Увеличава концентрацията и паметта. Балансираната закуска ви дава глюкоза, храната за мозъка, така че подобрява паметта, концентрацията и креативноста.

    * Дайте радост и добро настроение. Увеличената глюкоза със закуската позволява на нервната система да функционира по-добре, и това се превръща в радост и добро настроение.

    * Закуската - това е един добър навик. Ако свикнете децата си рано да станат и да закусят добре, това е отлично за здравето и благосъстоянието на цялото семейство.

 

Деца и юноши с питателна закуска...

 Няколко основни предимства :

    * Младите хора, които закусват са по-нащрек в училище. Те са склонни да бъдат по-добри студенти и да получат по-високи оценки на изпитите.

    * Повече положителни нагласи. Децата, които хапват закуска имат по-положителни нагласи и са склонни да причиняват по-малко проблеми в класната стая.

    * Повече енергия. След закуската, имат достатъчно калории, необходими, за да останат активни и да играят. Те също могат да имат резервни калории.

    * Здравословно тегло. Деца и юноши, които закусват е по-вероятно да имат и здравословно тегло. Тези, които пропускат закуската са склонни да натрупат повече мазнини.

 

Съвети за тези, които обичат да закусват, но не разполагат с много време за приготовления

1- Включете подрастващите при избора на храни, седмично или ежедневно. Набавете най-малко три от основните групи храни за закуска в хладилника.

2- Можете да опитате бързи закуски като тост с  крема сирене, прясно грозде и мляко с ниско съдържание на мазнини.

3-Можете да смесвате плодове и зърнени храни с кисело мляко и да са Ви готови за консумация.

4-За нещо бързо, можете да поставите бъркани яйца/или яйце на око/, сирене в царевична питка и веднага да сервирате с пресни плодове и обезмаслено мляко.

Започнете  деня с храна,  която програмира метабулизма да преработва това, което човек яде през останалата част от деня, твърдят учените.

Затова следвай те правилото: "Сутрин закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк".

Това е най-доброто решение, което може да се вземе, за да се предотврати метаболитния синдром. Метаболитният синдром е съчетание от болестни състояния, който увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Заболяването засяга  много голям брой хора и нараства с възрастта и наднорменото тегло.

 

 

 

 


 

Закуската, състояща се от бекон с яйце, несъмнено е най-здравословният начин за започване на деня.

Започнете  деня с храна,  която програмира метабулизма да преработва това, което човек яде през останалата част от деня, твърдят учените.

Затова следвай те правилото: "Сутрин закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк".

Това е най-доброто решение, което може да се вземе, за да се предотврати метаболитния синдром. Метаболитният синдром е съчетание от болестни състояния, който увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Заболяването засяга  много голям брой хора и нараства с възрастта и наднорменото тегло.

МЕНЮ: 8 ЯЙЦА 500 ГР. БЕКОН Сложете беконът нарязан на ивички на грил плочата и запечете до златисто. Чукнете и яйцата едно по едно на ,,очи”. Препечете на плочата и няколко черни филийки хляб. Поднесете бекона отдолу и отгоре яйцето. Това е идеалната закуска за четири членното Ви семейство. Добър апетит!

Етикети:   
1.Какво е калория? Калорията е единица за енергия. Енергетиката е същността на самия живот, както и различните форми ...
След ядене никога не се заседявайте дълго на масата.  Утоляването глад не идва веднага - ставайте от масата, още до...
Рецептата за най-опасното оръжие на света изглежда така: 200 гр. захар, 50 гр. масло, 300 гр. брашно, две яйца, пакетче ...
Oт край време се знае, че българина е гостоприемен и като дойде гост софрата трябва да е богата, вечерята да е дълга и х...
Лунна диета 2012
Опасната вечеря
Точкова диета
5 дневна ефективна диета с тиква
Диета според кръвната група аб
Най-нови
Летните месеци наближават, а с тях се умножава и желанието ни да загубим няколко килограма...
Вкусен полезен и лесен за отглеждане, бобът е един от най-популярните хранителни продукти ...
как да...
Тайната е да не хапвате нищо 25 часа (можете да пиете само течности), но това винаги трябв...
Важен е и психологическият резултат. Замислете се – защо хората купуват хапчета за о...