Outside Webpage (Iframe)

 

Здравословното хранене и физическата активност удължават значително живота на болните от рак на гърдата.

Съществува връзка  между физическа активност, диета и телесно тегло, като фактори за преживяемостта при рак на гърдата. Намаляването на смъртността е свързано с консумация на голямо количество плодове и зеленчуци, увеличена физическа активност и  телесната маса в границите на нормата. Риск се  наблюдава при жени със затлъстяване. Малко от затлъстелите жени са били физически активни и са се хранили здравословно (16% спрямо 30%) Много малък брой пациентки, които са успели да преживят рака  на гърдата, водят здравословен начин на живот с препоръчваната консумация на плодове и зеленчуци и умерена физическа активност.

Препоръки за храненето са базирани на ролята, върху разпространението и развитието на рака на гърдата, като се вземе предвид идеалното тегло, намаляване на мазнините, увеличаване на влакнините от ядене на плодове, зеленчуци и зърнени храни . Следва да се ограничи консумацията на алкохол и за включване на физическа активност в начина на живот.

 

А диета е:

най-малко 25% по-малко мазнини и калории и 25 грама фибри на ден.

 

Изследвания в САЩ показват, че около 35% от случаите на рак при жените е свързана с диетата .

Случаите на рак на гърдата, варира от 22 на 100 000 жени в Япония, в сравнение с 68 на 100 000 жени в западните страни, този ще разлика се  дължи поради приема на фибри , използвани от японските жени, но не и на Запад .

Епидемиологичните доказателства в подкрепа на тези проучвания показват, че културните фактори като начин на живот, особено диета са важни фактори в етиологията на развитие на рак на гърдата. Други фактори, които влияят за рака на западните жени е, че те обикновено ядат повече мазнини, и  имат заседнал начин на живот от колегите си на Изток. Всички тези фактори са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Според епидемиологичните проучвания, проведени в САЩ показват, че пациенти с рак на гърдата, които имат ниско съдържание на мазнини, имат по-висок процент на оцеляване. Приема на мазнини в САЩ е около два пъти по-голям от Япония. Последните проучвания показват, че употребата на ненаситени мазнини, например зехтин, намаляват риска от на рак на гърдата, в контраст с тези данни, висока консумация на животински мазнини, от червените меса богати на наситени мазнини увеличават честотата на рака.

В заключение въз основа на множество проучвания показват, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-лоша прогноза при пациенти с рак на гърдата се дължат на:

 

  • Пациенти със затлъстяване са в по-напреднал стадий
  • Повишаването на ендогенните нива на естроген при затлъстели увеличава вероятността от метастази.

 

Поради това, тази група пациенти с рак на гърдата и с наднормено тегло трябва да бъдат включени в програми за промяна начина им на живот (физическа активност, промените в навиците на хранене, психологически консултации).

 

Витамини и минерали при рак на гърдата

Достатъчен прием на витамин А в диетата е от полза за намаляване на рак на гърдата.

Що се отнася до консумацията на витамини C и E, има и противоположни мнения за количества, които се консумират, някои твърдят, че трябва да се консумира 300 мг витамин Е. на ден, и 500 мг. на ден на витамин С.

Един добър прием на витамин Е заедно с прием на селен действат като антиоксиданти .

 

Плодове и зеленчуци

Ниският или недостатъчен прием на плодове и зеленчуци в диетата е свързано епидемиологично с повишен риск от различни ракови заболявания, включително и на гърдата. А плодовете и зеленчуците са отличен източник на фибри.

 

Кофеинът и алкохола :

са рискови фактори при прекомерен прием на тези.

 

 

 

Етикети:   
Съществува връзка  между физическа активност, диета и телесно тегло, като фактори за преживяемостта при рак на гърд...
Ескапел
Деанксит
Ангина-а-а-а-а !
Фарингит
Да се справим със зимната депресия
Най-нови
Съществува ли наистина определен вид епидермис, който привлича тези зловредни насекоми? За...
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ТАБЕКС* 1,5 mg филмирани таблетки ТАВЕХ® 1,5 m...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...