1.Старайте се да спазвате устойчива диета – хапвай те всички видове храни, но с мярка.
2.Установете следното правило : похапвайте когато почувствате глад, и то с "малки порцийки". Между "подхапванията" времето да не е под 1 час, час и нещо.
3.Не се чувствайте задължени да изядете всичко, което ви е сипано в чинията, ако уважавате поне малко себеси.
4.Умората засилват апетита. Преди да седнете да се хранене почивайте 5-10 минути.
5.Хранете се бавно и не забравяйте обема на стомаха е колкото юмрука на дясната ви ръка.
6.Хранете се сутрин и най-късно в обедните часове, за да има време да изгорите калориите. Вечерята се превръща в складирани депа от мазнини.
7.След като се нахраните, напускайте масата - в противен случай остава да се изкушите и да похапнете още малко. 8.Претегляйте се , но винаги в едно и също време на деня.
9.Не забравяйте, че алкохолът съдържа много калории.
10.Не се заглеждайте във вкусни продукти. От неустоимата миризмата и приятния им външен вид тялото ви започва да се настройва допълнително за ядене.
11.След всека хапка оставяйте приборите на масата. Това ще спомогне на тялото да ви обади кога да спрете.
12.Консумирайте колкото може повече зеленчуци и по възможност сурови. Те се дъвчат бавно и запълват стомаха с полезни неща.