АЛКОХОЛНИ КОКТЕЙЛИ
Коктейлите се получават чрез смесване на различни видове напитки - ликьори. вина, коняк, джин, уиски и др , със захарни и плодови сиропи, лимонов сок и др.
Съставните продукти на коктейлите се смесват и разбъркват в специален съд (шейкър) с плътно затварящ се капак. Получените напитки се наливат в специални чаши.
Коктейлите се поднасят веднага след приготвянето им добре изстудени. Коктейла се сервира със сламка и съд с лед.
Коктейл Александър
Начин на приготвяне на коктейла
В предварително охладен шейкър се наливат напитките по рецептата и се разбиват силно, до пълно смесване. Получената напитка се прецежда във висока отворена коктейлна чаша или във висока шамсанска чаша. Отгоре се поръсва с настъргано индийско орехче.
Поднасянето на лед за охлаждане става в отделен съд.
Необходими продукти за 1 коктейл
Продукти за 1 порция | Брутно тегло | Нетно тегло | Готов вид |
Коняк | - | 30 мл | 30 мл |
Ликьор какао | - | 30 мл | 30 мл |
Прясна сметана | 30 г | 30 г | 30 г |
Индийско орехче | |||
Добив: | 60 мл + 30 г |