Outside Webpage (Iframe)

 

Коледни пости и полезно отслабване

Християнската религия систематизира постите и ги доразвива, като ги обвързва с църковните празници. Един от тях подобен е коледният пост. В последно време все повече хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот, се стремят да спазват и коледните пости. Най-важно е постещият да се възползва редовно от възможността да консумира много риба по време на въздържанието. В нея има много от доказано полезните омега-3 мазнини, както и всички белтъци, които се намират в месото, също и витамините А, D, Е, В1, В2, В12. През постите давате прекрасна възможност на стомаха да си почине, а по този начин се възстановява и целият организъм.

Това е идеалният момент да се сетим за вкуса и да опитаме някои много полезни храни, като морков, ряпа, всякакъв лук, зелена салата, зеле, цвекло, пипер, боб, леща, грах, зелени листни /спанак, лапад, коприва/, син домат, тиква, сушени плодове и много други. Да не пропускаме фактът, че у нас растат най-вкусните и най-истинските плодове и зеленчуци. И не забравяй те, в основата на дълголетието и доброто здраве на хората стои максимално балансираното хранене с преобладаване на растителните продукти, ето защо и един коледен пост би ви се отразило перфектно.

Вегетарианство

Вегетарианската диета е хранителен режим, който съдържа най-вече растения, зеленчуци, плодове, пълно зърнести храни, бобови растения, семена и ядки и малко или никакви животински продукти.

Видовете  вегетариански диети включват:

    Вегетарианската диета се състоят само  от растения.
    Лакто-вегетарианска диета, която се състои от растителни храни плюс някои или всички млечни продукти.
    Диета, която се състои от растителни храни, млечни продукти и яйца.
    Полу-или частично вегетарианската диета се състои от растителни храни и може да включва пиле или риба, млечни продукти и яйца. Не включва червено месо.

Функции

Едно лице може да избере да следват вегетарианска диета по различни причини, включително:

  •     Религиозни
  •     Морални или политически убеждения
  •     Финансови
  •     Желанието да се храни здравословно


Вегетарианските диети често водят до здравословни резултати:

  •     Ниски нива на затлъстяване
  •     Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
  •     По-ниско кръвно налягане


Вегетарианците обикновено консумират:

  •     По-малко калории от мазнини (особено на наситените мазнини)
  •     По-малко калории като цяло
  •     Повече фибри, калий и витамин С


Вегетарианска диета внимателно наблюдавана и добре планирана, може да осигури едно добро хранене. Препоръките за хранене варират в зависимост от вида на вегетарианска диета.

За деца и юноши тези диети трябва да бъдат планирани внимателно, защото може да не получи всички хранителни вещества, необходими за растежа и развитието.
Бременните жени и кърмачета, както и възрастните, трябва внимателно да следят тяхната вегетарианска диета, за да се намали риска от хранителни дефицити.

Витамини, които може да липсват във вегетарианска диета:

Витамин В12
Хората, които следват вегетарианска диета, трябва да се вземат добавки, за да получат този витамин.

Витамин D
Вегетарианците не консумират млечни продукти, обогатени с витамин Д, който може да бъде необходим.

Цинк
Богатите на протеини храни съдържат големи количества цинк. Говеждо, свинско и агнешко месо съдържат повече цинк, с изключение на риба. Съдържанието на цинк е по-ниска в ядки, пълнозърнести храни и бобови растения.
Вегетариански диети и ниско съдържание на протеини са склонни да бъдат с ниско съдържание на цинк. Най-добрият начин, за да получите точното количество на този елемент е една балансирана диета, съдържаща разнообразни храни.

Желязо
Желязото в плодовете, зеленчуците и зърнените храни е трудно да се абсорбира от организма, отколкото желязото от месото.
Жените, които следват вегетарианска диета трябва да получава достатъчно желязо.
Яденето на храни, които са с високо съдържание на витамин С помага на организма да абсорбира желязото.

Протеини
Когато усвоявате протеините те стават на аминокиселини. Човешкото тяло се нуждае от много аминокиселини, за да разгради храната.

Етикети:   
Това е един здравословен начин да свалим натрупаните килограми по празниците. Фибрите създават чувството за ситост. Идеа...
Вашата кръвна група определя тонуса и храната за вас? Ако направите правилният избор ще се почувствате по-добре и лесно ...
Когато се опитвате да отслабнете е съвсем нормално от време на време да изпитвате колебания кога да се претеглите и трев...
Времето е прекрасно! Искате да изглеждате отлично! Поставете си за цел бавно и постепенно отслабване с намаляване приема...
Как да използваме таблетките за отслабване и максимално да извлечем полза от тях?
Диета с кисело зеле - 3 кг. за три дни
Диета според кръвната група аб
Диета подходяща за кръвна група 0
Ефикасна и тествана диета /5 кг. за 7 дни/
Най-нови
Това е 36 часова диета. Започва към 18 часа преди новолунието и продължава до сутринта на...
Вкусен полезен и лесен за отглеждане, бобът е един от най-популярните хранителни продукти ...
как да...
Тайната е да не хапвате нищо 25 часа (можете да пиете само течности), но това винаги трябв...
Важен е и психологическият резултат. Замислете се – защо хората купуват хапчета за о...