Мохитото е популярен коктейл. Първоначално е открит в Куба. Съдържа ром , захар (или захарен сироп), зелен лимон , мента или джоджен и минерална вода.
История за коктейла мохито
"Мохито" обикновено се смята, че е направен за първи път в кубински ресторант " La Bodeguita дел Medio ". Той е изобретен през ерата на американската забрана , когато хората искали да пият алкохол законово трябвало да отидат извън САЩ, например в Куба. Много американци, използвали за подобни коктейл и бърбън Мохито. Липсата на тези дестилати в Карибите, били заменени с бял ром. На някой места добавяли малко текила, в някои части на Мексико например и все още се използва.
Необходими продукти за един коктейл мохито
120 мл тъмен ром (или бял или кафяв)
сок от 1/2 зелен лимон
1 клонче от мента ( Mentha spicata )
2 чаени лъжички захар
4 кубчета лед
газирана вода или сода
1 резан лимон за украса и клонче от мента.
По желание няколко капки Angostura /растението е известно в Куба, като мента и няма нищо общо с Европейската мента/
Начин на приготвяне на коктейла мохито
Сложете сока на половин лимон и захарта директно в чаша или хаванче. Добавете мента и мачкайте, но не много. След това сложете лед, добавете ром и напълнете чашата със сода или газирана вода.
Украсете и гарнирайте със сламка или бъркалка, лимон и стрък мента.