Outside Webpage (Iframe)

 

Нещо за изключително полезните влакнини

Същетвен елементи на  здравословното хранене са растителните влакни.  Става дума за съвсем обикновени храни, които съдържат растителни материи,  изграждащи клетъчните стени на дадени растения. Функциите им не бяха напълно изяснени до скоро. Днес диетолози и специалисти  в цял свят  ги препоръчват. Ползата от влакнините е  регулиране  функцията на червата и предпазване от  заболявания на храносмилателния апарат, както и регулиране  обмяната на веществата и по-добри стойности на холестерола. Много  важни за здравето и съзнанието неща. Всъщност  знаем ли какво представляват влакнините?

Хранителните влакнини се състоят от растителни материи. Те действат по два начина в храносмилателния апарат:

1.От една страна – измъкващо, регулирайки функцията на червата, която се дължи на влакнините от ззърнен произход – трици и семена.

2. От друга страна – задържат вода в храносмилателния апарат и спомагат преминаването на храната, която се дължи на действието  на влакнините, намиращи се в плодовете, зеленчуците и бобените култури. При това ястията с храни, богати на влакнини, са по-нискокалорични. Съдържанието на мазнини и захари в тях е значително по-малко.

Диетичните фибри оказват благотворен ефект върху здравето и профилактика на заболяванията.

 По време на храносмилането?

  • С удължаването на продължителността на престоя в устата, стимулира стомашната секреция, която причинява ситост.
  • В стомаха, разтворимите фибри забавят храносмилането и изхвърлянето на храна. Този ефект също така създава чувство за ситост.
  • В червата и регулира и ускорява чревния транзит, увеличава фекалния обем.

 

Какви са ефектите върху здравето?

Фибрите имат няколко положителни ефекта за лечение и профилактика на някои заболявания:

 · лечение и предотвратяване на запек.

· лечение на затлъстяване и дава усещане за ситост.

· лечение на дивертикулеза / болест, при която стените на дебелото черво изтъняват/.

· Предпазва от рак на дебелото черво

· Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като намалява нивата на холестерол в кръвта.

· Забавяне на чревната абсорбция на глюкозата, полезени при лечението на диабет.

 

Класификация

Може да бъдат разтворими и неразтворими. Ролята на тези два вида влакнини в тялото ни е различна.

Разтворимите фибри забавя усвояването главно на глюкозата, намаляват нивата на холестерола в кръвта и ферментиралите от дебелото черво бактерии, без слабителен ефект.

Неразтворими фибри имат предимно слабителен ефект, тъй като ускоряват чревния транзит, но също така намаляват усвояването на глюкозата.

 

Различни видове влакнини

 Целулоза - неразтворими фибри. Установено е, най-вече в плодовете, зеленчуците и бобовите растения. Има способността да задържат вода.

Хемицелулоза: разтворими и неразтворими фибри. Тя е основната съставна част на зърната

Пектинът: Разтворимите фибри. Той се намира в зеленчуците и плодовете.

Лепкави, разтворими фибри. Те се използват като добавки и стабилизатори в хранително-вкусовата промишленост.

Лигнин: разтворими фибри.

 

Колко фибри се препоръчва да се консумират?

Препоръчителната доза за влакнини е от 20 до 35 грама на ден.

 

Как да се увеличи потреблението?

  • Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци и задължително с обелката
  • Включете в диетата си, богати на фибри зърнени култури. Те са добър източник, който могат да бъдат включени още в закуската.
  • Яжте бобови растения (леща, боб, грах) най-малко веднъж седмично.
  • Заменете белия ориз с цели зърна пшеница, която е богата на фибри.
  • Заменете плодовите сокове с пресни плодове.

 

 

Етикети:   
Всеки човек обича различни храните и напитките, които предпочита, но не всеки е наясно колко калории приема за деня от т...
Същетвен елементи на  здравословното хранене са растителните влакни.  Става дума за съвсем обикновени храни, к...
Млечните продукти безспорно са вкусна и най-често полезна храна за всеки човек. Безспорно е, че млякото не може да бъде ...
Има и други храни освен полезната ябълка, които трябва да включим в нашата ежедневна храна, за да постигнем желаните &nb...
Кадаиф
Макарони на фурна
Супа от пилешки дреболии
Медът - храна на боговете от античността
Пълнени чушки
Най-нови
Начин на приготвяне на плешка супа Месото на птицата се нарязва на парченца с тегло 10 - ...
Мохитото е популярен коктейл. Първоначално е открит в Куба. Съдържа ром , захар (или захар...
как да...
Необходими продукти:300 г сварено пилешко филе3 яйца250 г мариновани гъби200 г моркови1 гл...
Порции: 4 Детайли: Това е нашата диетична версия на любима рецепта. Чушките и подправкит...