Същетвен елементи на здравословното хранене са растителните влакни. Става дума за съвсем обикновени храни, които съдържат растителни материи, изграждащи клетъчните стени на дадени растения. Функциите им не бяха напълно изяснени до скоро. Днес диетолози и специалисти в цял свят ги препоръчват. Ползата от влакнините е регулиране функцията на червата и предпазване от заболявания на храносмилателния апарат, както и регулиране обмяната на веществата и по-добри стойности на холестерола. Много важни за здравето и съзнанието неща. Всъщност знаем ли какво представляват влакнините?
Хранителните влакнини се състоят от растителни материи. Те действат по два начина в храносмилателния апарат:
1.От една страна – измъкващо, регулирайки функцията на червата, която се дължи на влакнините от ззърнен произход – трици и семена.
2. От друга страна – задържат вода в храносмилателния апарат и спомагат преминаването на храната, която се дължи на действието на влакнините, намиращи се в плодовете, зеленчуците и бобените култури. При това ястията с храни, богати на влакнини, са по-нискокалорични. Съдържанието на мазнини и захари в тях е значително по-малко.
Диетичните фибри оказват благотворен ефект върху здравето и профилактика на заболяванията.
По време на храносмилането?
Какви са ефектите върху здравето?
Фибрите имат няколко положителни ефекта за лечение и профилактика на някои заболявания:
· лечение и предотвратяване на запек.
· лечение на затлъстяване и дава усещане за ситост.
· лечение на дивертикулеза / болест, при която стените на дебелото черво изтъняват/.
· Предпазва от рак на дебелото черво
· Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като намалява нивата на холестерол в кръвта.
· Забавяне на чревната абсорбция на глюкозата, полезени при лечението на диабет.
Класификация
Може да бъдат разтворими и неразтворими. Ролята на тези два вида влакнини в тялото ни е различна.
Разтворимите фибри забавя усвояването главно на глюкозата, намаляват нивата на холестерола в кръвта и ферментиралите от дебелото черво бактерии, без слабителен ефект.
Неразтворими фибри имат предимно слабителен ефект, тъй като ускоряват чревния транзит, но също така намаляват усвояването на глюкозата.
Различни видове влакнини
Целулоза - неразтворими фибри. Установено е, най-вече в плодовете, зеленчуците и бобовите растения. Има способността да задържат вода.
Хемицелулоза: разтворими и неразтворими фибри. Тя е основната съставна част на зърната
Пектинът: Разтворимите фибри. Той се намира в зеленчуците и плодовете.
Лепкави, разтворими фибри. Те се използват като добавки и стабилизатори в хранително-вкусовата промишленост.
Лигнин: разтворими фибри.
Колко фибри се препоръчва да се консумират?
Препоръчителната доза за влакнини е от 20 до 35 грама на ден.
Как да се увеличи потреблението?