Начин на приготвяне на огретен
Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината. Прибавя се добре измитият, почистен от стъблата и нарязан спанак. Задушава се 5 минути до омекване. Добавят се настърганият кашкавал или сирене, подправките и част от бешамеловия сос, застроен с яйца. Сместа се разпределя в намазани с масло форми (тава), заглажда се, залива се с разреден бешамелов сос. поръсва се с настърган кашкавал, залива се с разтопено масло и се запича във фурна.
Химичен състав на една порция огретен
Белтъчини - 153 (в т.ч. животински - 9,0);
Мазнини - 28,3 (в т.ч. растителни - 10.8);
Въглехидрати - 15,8;
кДж - 1633
ккал - 390
Необходими продукти за 10 порции огретен
Продукти за 10 порции | Брутно тегло, г | Нетно тегло, г | Готов вид, г |
Спанак | 2000 | 1300 | |
Кашкавал Балкански | 200 | 188 | |
-Кашкавал Витоша | 200 | 188 | |
-Сирене | 200 | 192 | |
Слънчогледово масло | 100 | 100 | |
Лук | 180 | 150 | |
Краве масло | 100 | 100 | |
-Маргарин | 100 | 100 | |
Брашно | 100 | 100 | |
Прясно мляко | 600 | 582 | |
Яйца (5 бр.) | 250 | 200 | |
Черен пипер | 1 | 1 | |
Сол | 15 | 15 | |
Добив, г: | 2000 | ||
Тегло на една порция, г: | 200 |