Начин на приготвяне на огретен с картофи
Картофите се сваряват в леко подсолена вода, обелват се и се настъргват на едро ренде или нарязват на дребни парченца. Прибавят се настърганият кашкавал, част от бешамеловвя сос, застроен с яйца, и подправките. Разпределят се във форми, намазани с масло, или се изсипва в тава.
Повърхността се заглажда и се залива с малко разреден бешамелов сос, поръсва се с настърган кашкавал, залива се с разтопено масло в се запича във фурна до зачервяване.
Химичен състав на една порция огретен с картофи
Белтъчини (в т.ч. животински - 8,0);
Мазнини - 25,4 (в т.ч. растителни - 9)
Въглехидрати - 43,4;
кДж - 1973
ккал - 471
Необходими продукти за 10 порции огретен с картофи
Продукти за 10 порции | Брутно тегло г | Нетно тегло, г | Готов вид, г |
Картофи | 1710 | 1300 | |
Кашкавал Балкански | 200 | 188 | |
-Кашкавал Витоша | 200 | 188 | |
-Сирене | 200 | 192 | |
Слънчогледово масло | 90 | 90 | |
Краве масло | 100 | 100 | |
Яйца (4 бр.) | 200 | 160 | |
Прясно мляко | 500 | 485 | |
Брашно | 60 | 60 | |
Черен пипер | 1 | 1 | |
Сол | 15 | 15 | |
Добив, г: | 2000 | ||
Тегло на една порция, г: | 200 |