Разделното храненее система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.
Теорията за отслабвате базирано на разделно хранене е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане. Основното според учените провели тези изследвания е с способността на организма да “различава” храната. Ако приемаме храна от една група стомаха ни ще обработи по-добре и по-бързо поетата храна.Друг важен момент при преработката на храната според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.
Сполучливи комбинации в разделното хранене:
Твърдо не! Принципа за свалянето на килограми е основан на разлика между изразходваните през денонощието калории и приетите с храната калории.
Причината е чисто психологическа. Обикновено при разделното хранене, храната която поемаме е с намалена калоричност, както и с голям процент вода. Автори на книги с рецепти за разделен тип хранене, се насочват основно към ястия богати на зеленчуци, т.е. ястия със засищащ ефект и ниска калоричност. Това е причината хората да мислят, че от разделно храненесе отслабва. Отслабването в този случай е заради калориен дефицит, а не заради разделния прием на храните.
Ползата от разделното комбиниране на храни в менюто се усеща основно в две неща - по-бързото храносмилане (говорим за минути) и по-доброто усвояване на храната (говорим за няколко процента)