ИЗДЕЛИЯ ОТ ПАЛАЧИНКОВО ТЕСТО
Палачинковото тесто се приготвя от брашно, прясно мляко и яйца. То има рядка консистенция, която позволява нормално дозиране и бързо разпределяне на тестото по повърхността на съда за пържене.
С подобна консистенция е и тестото, което се използва за производство на гофрети
Начин на приготвяне на палачинки
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се при непрекъснато разбиване на 1/3 от прясното мляко (топло) и брашното, а след това останалото мляко и солта. Полученото рядко тесто се прецежда и от него в нагрят тиган, иамазан с мазнина, се нзпържват добре палачинките и от двете страни. Изпържените палачинки се поставят една върху друга, като помежду им се намазват с краве масло и се захлупват, за да не засъхват.
Химичен състав на една порция палачинки
Белтъчини - 8,2 (в т.ч. животински - 4,5);
Мазнини - 12,9 (в т.ч. растителни - 7,4);
Въглехидрати - 31,9;
кДж - 1189
ккал - 284
Необходими продукти за 10 порции палачинки
Продукти за 10 порции | Брутно тегло,г | Нетно тегло, г | Готов вид, г |
Прясно МЛЯКО | 650 | 630 | |
Брашно | 350 | 350 | |
Захар | 30 | 30 | |
Яйца (5 бр. х 40 г нето | - | 200 | |
Сол | 5 | 5 | |
Слънчогледово масло | 70 | 70 | |
Масло за намазване на палачинките | 15 | 15 | |
Добив, г: | 1000 | ||
Тегло на една порция, г | 100 |