Outside Webpage (Iframe)

 

Пет съвета за здрави кости

Остеопороза - ужас!

Какво знаем за нея.За съжаление жените са застрашевни и твърде късно разбират за опасността от това заболяване. Двата най-сигурни начина да се предпазите са спорт и балансирано хранене. Ако започнете навреме ще изглеждате добре и след 50-та годишнина.

  • Цигарите пречат за усвояването на калция.
  • Често употебилите алкохол също са сред застрашените.
  • Кафето спомага за изхвърлянето на калция чрез урината. Намалете кафето!
  • След менопаузата намалява костната плътност.
  • Приемайте допълнителни количества витамин D.
  • Съдържанието на силиций в бирата е  високо. Kонсумирането на умерено количество може да влияе положително върху здравето на костите.

Упражненията на всяка възраст са от жизненоважно значение за здравите кости и е от съществено значение за превенция и лечение на остеопороза. Упражненията не само подобряват здравето на костите, но и увеличават мускулната сила, координацията и равновесието и спомагат за подобряване на общото здравословно състояние.


Защо трябва да се упражняваме?

Като цяло, жените и младите мъже, които тренират редовно, като цяло постигат по-голяма  костна маса (най-високата степен на  силата на костите), отколкото онези, които не се упражняват. Повечето хора достигат пикова костна плътност между 20 и 30 годишна възраст. От тази възраст обикновено костната плътност започва да намалява. Жените и мъжете над 20-годишна възраст може да предотвратят  загубата на костна маса, като правят редовни упражнения. Упражнението ни позволява да се поддържа мускулната сила, координация и баланс, който от своя страна помага за предотвратяване на паданията и фрактурите. Това е особено важно за възрастните хора и хората, които са били диагностицирани с остеопороза.

 

Най-доброто упражнение за укрепване на костите

Примери за такива упражнения включват вдигане на тежести, разходки, туризъм, бягане, изкачване на стълби, игра на тенис и танци. Колоезденето помага за укрепването и поддържането на мускулната маса и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но не е най-ефективно за укрепване на костите.

 

Съвети:

Ако имате здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет или затлъстяване, или ако сте минали 40-годишна възраст или сте по-възрастни, се консултирайте с Вашия лекар преди да започне да упражнявте редовно.

Обърнете внимание на тялото си. При започване на рутинно упражнение, може да имате някаква болка и дискомфорт в мускулите, но не трябва да бъде болезнено или да  продължава повече от 48 часа. Ако това се случи, спирайте упражненията, ако почувствате болка или дискомфорт в гърдите се посъветвайте с  Вашия лекар преди следващата си тренировка.

Ако имате остеопороза, е важно да се обърнете към Вашия лекар какви дейности са безопасни за вас. Ако имате ниска костна маса, експерти препоръчват да си предпазите гръбнака и избягвате упражнения или дейности, които причиняват огъване или извиване на гърба.

 

Цялостен режим за борба с остеопорозата

Не забравяйте, че упражнението е само част от схемата за превенция или лечение на остеопороза. Също и  диета, богата на калций и витамин D, помага за укрепване на костите във всяка възраст. Правилното хранене и физическите упражнения не са достатъчни, за да спре загубата на  костната плътност причинени от заболявания, менопауза или определени навици, като  злоупотребата с алкохол. Важно е да разговаряте с Вашия лекар за тест на костната плътност. Ако денситометрия показва ниска костна маса, попитайте какви лекарства могат да помогнат за поддържането на  костите здрави и борба с остеопорозата.

 

 

Етикети:   
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци, които съдържат бета кароти...
Кърлежите пренасят вируси и бактерии, които причиняват инфекциозни заболявания. Жизненият цикъл на кърлежите е сложен. С...
Въпреки, че изследванията напредват изключително бързо и все повече лекарства се появяват на пазара, най-добре е да спаз...
Ябълката е плод на ябълковото дърво от семейство Розоцветни. Това семейство включва повече от 2000 вида тревисти растени...
Деанксит
Ескапел
Фарингит
Талцид
Ципрофлоксацин
Най-нови
Целта на диетата е да се предотврати запек при хора, които са податливи на хемороиди, какт...
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ТАБЕКС* 1,5 mg филмирани таблетки ТАВЕХ® 1,5 m...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...