Начин на приготвяне пълнени чушки
Лукът и морковите, почистени и измити, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината. Прибавя се почистеният и измит ориз и леко се запържва. Слагат се част от доматите, нарязани на дребно, и подправките - магданоз (за тиквичките - копър), джоджен, смлян черен пипер и сол. Налива се малко гореща вода. Сместа се вари при тихо кипене, докато набъбне оризът. след което нагряването се прекратява. С тази смес се пълнят подготвените пиперки, очистени от семенната част (доматите и тиквичките издълбани). Напълнените зеленчуци се нареждат в тава, покриват се с останалите червени домати, нарязани на дребно, и вътрешната част на издълбаните домати, притискат се с чиния, заливат се с малко гореща вода и се пекат във фурна при умерева температура или се варят при тихо кипене. Готовото ястие се залива с варена застройка, приготвена от киселото мляко, брашното и яйцата, и след няколко минути нагряването се прекратява.
Химичен състав на една порция пълнени чушки
Белтъчини -7,4 (в т.ч. животински.-2,05);
Мазнини-21,4 (в т.ч. растителни-9,9);
Въглехидрати-42,3;
кДж-1684
ккал-402
Необходими продукти за 10 порции пълнени чушки
за 10 порции | за 1000 г | |||||
Продукти | брутно тегло г | Нетно тегло, г | Готов вид, г | брутно тегло г | Нетно тегло, г | Готов вид, г |
Слънчогледово масло | 100 | 100 | 40 | 40 | ||
Краве масло | 100 | 100 | 40 | 40 | ||
-Маргарин | 100 | 100 | 40 | 40 | ||
Пиперки | 1500 | 1125 | 2500 | 600 | 450 | |
-домати за пълнене | 2000 | 1200 | 740 | 480 | ||
-тиквички за пълнене | 2350 | 1527 | 870 | 566 | ||
-сухи пиперки | 1800 | 1690 | 650 | 620 | ||
Лук | 300 | 252 | 120 | 100 | ||
Моркови | 130 | 104 | 52 | 42 | ||
Домати | 300 | 282 | 120 | 113 | ||
Ориз | 400 | 400 | 160 | 160 | ||
Яйца (2 бр.) | 100 | 80 | - | - | ||
Брашно | 30 | 30 | сос | - | - | |
Кисело мляко | 300 | 291 | 500 | - | - | |
Магданоз (копър) | 50 | 35 | 20 | 14 | ||
Джодхен | 50 | 35 | 20 | 14 | ||
Черен пепер | 2 | 2 | 1 | 1 | ||
Сол | 15 | 15 | 6 | 6 | ||
Добив, г: | 3000 | 1000 | ||||
Тегло на една порция, г: | 300 |