Една средна по големина круша = половин чашка портокалов сок по съдържание на витамин С. По отношение на калий крушите съдържат по-голямо количество от полезната ябълката. Доказано полезните хранителни вещества в крушите помагат при сърцебиене и мускулен спазъм. Плодът съдържа мед, цинк, пектин, фосфор, магнезий, йод и витамин А. В кората се съдържа витамин С, така че добре е да консумирате крушите необелени. Няма вероятност да получите алергия от круши . Препоръчват се като плод за малки деца и за захранване на кърмачета. Въпреки че имат репутацията на плод с високо съдържание на захар фибрите в крушите помагат за преработката на глюкозата. Консумацията на достатъчно количество фибри помага за предотвратяването на колебанията в нивата на кръвната захар, които водят до покачване на теглото, а оттам и диабет.
Крушата е плод, който има много ползи за добруването на нашето здраве.
Този плод съдържа фибри, които помагат при отслабването, има по-малко калории, а повече витамини, много вода, танини и фолиева киселина и кафеена киселина. Влакнините помагат за контролиране на запека и холестерола, предотвратяват риска от диабет сърдечно-съдови заболявания.
Препоръчително е да ядете кожата, защото това е мястото, където се натрупват повече фибри.
Приемът се препоръчва за да бъде полезна за:
• растежа на костите, тъкани и нервна система при деца
• като диуретик е добра за проблеми със задържането на водата.
• като слабително, което помага за чревни проблеми транзит, запек
• хипертония
• камъни в бъбреците
• простатит и цистит
• бъбречна недостатъчност
• рак на пикочния мехур
• изключва пикочната киселина
• нервната система
• колит
За по-добро интегриране на крушка във вашата диета е добре да знаете:
В 100 грама свежи круши се съдържат:
Вода – 84 г
Белтъчини – 0.4 г
Въглехидрати – 11.4 г (в т.ч. моно- и дизахариди – 9.8 г, нишесте – 0.5 г)
Мазнини – 0.1 г
Фибри – 2.3 г
Пектин – 0.6 г
Витамини и минерали
Витамин А (бета-каротин) – 0.01 мг
Витамин В1 (тиамин) – 0.02 мг
Витамин В2 (рибофлавин) – 0.03 мг
Ниацин (витамин В3 или витамин РР) – 0.1 мг
Витамин В5 (пантотенова киселина) – 0.05 мг
Витамин В6 (пиридоксин) – 0.028 мг
Фолиева киселина (витамин В9) – 2 мкг
Витамин С (аскорбинова киселина) – 5 мг
Витамин Е (токоферол) – 0.36 м
Калий – 119 мг
Калций – 19 мг
Магнезий – 9 мг
Натрий – 14 мг
Фосфор –11 мг
Желязо – 2.3 мг
Манган – 65 мкг
Мед – 120 мкг
Цинк – 190 мкг и др.