Outside Webpage (Iframe)

 

Скритите рискове на диетите

Летните месеци наближават, а с тях се умножава и желанието ни да загубим няколко килограма. Драстичните и непрестанни диети обаче крият много рискове за здравето ни.

Безразборните диети са  един от главните виновници за затлъстяването, тъй като организма ни е програмиран  да устоява на гладуването и когато е лишен от храна, ,,включва” защитните си функции. За да се предпази от недостига, той изразходва много по малко енергия. След приключване на диетата, ако не сме променили хранителните си навици, организмът ни не само наваксва ограниченията си , но и вместо да изразходва излишъците, започва да ги складира, за да се подсигури. Така с течение на годините килограмите не само че не изчезват, но и се увеличават, без да успеем да се противодействаме.

Рискове от диетите за отслабване:

Няма магическа формула за отслабване

Популярни диети се основават главно на дисбаланс в организма, с повече или по-малко сериозни последици за здравето        

Хранителният баланс е основен стълб за оптималното здраве. Ето защо, диетите винаги трябва да бъдат провеждани под строг лекарски контрол и достатъчни познания.

 

Диетични методи

 

Популярни диети, и то най-вече на базата на неоснователни идеи са по-чести погрешен принос на хранителни групи (злоупотреба с протеини, излишек на мазнини, недостатъчно количество въглехидрати, както и други ), което води до дисбаланс в организма, с повече или по-малко сериозни последици за здравето

Ниско калорична диета: При нея се губи теглото за сметка на мускулната маса и висцерални протеини (който са част от жизнено-важните органи: (сърце, бъбреци ...), кръвно налягане и сърдечни аритмии.Примери: диета на грозде и банани, праскови и кисело мляко, използването на морски водорасли, диета на тестени изделия, картофи, супа и вегетарианска диета, както и много други подобни измами.

Диети, богати на протеини и ниско съдържание на въглехидрати: Те обещават бързи резултати, ако ядете само месо, бекон, яйца и други храни с високо съдържание на протеини, и свеждане до минимум на храни с високо съдържание на въглехидрати като зърнени храни и зърнени продукти (ориз, макаронени изделия, хляб), картофи,  бобови растения, зеленчуци и плодове.

 Един прекомерен прием на протеини, но недостатъчно въглехидрати може да доведе до загуба на калций в костите и увреждане на бъбреците от излишък на азот, натрупан в кръвта. Те също могат да причинят умора и виене на свят, поради липсата на въглехидрати, тъй като глюкозата, субстрат на бедните в тези диети е предпочитан източник на енергия от организма. В допълнение, при тези схеми може да доведдт до загуба на течности и електролити, който благоприятстват за дехидратация и повишаване на холестерола и триглицеридите, сърдечносъдови рискови фактори.

 Ако всичко това не е достатъчно, увеличаване на нивата на пикочната киселина може да предизвика атака на подаграта при хора с хиперурикемия (високи нива на пикочната киселина). С течение на времето, липсата на въглехидрати води до излишък на ацетон и други кетони в организма (кетоза), тъй като тялото се адаптира към ситуацията и да използва мазнините като енергиен субстрат.

 Храната, богата на мазнини и холестерол: Този тип диети, са продължение на диети по-горе, и представляват една от най-опасните развития в лечението на затлъстяването. Те са базирани на една почти общото намаляване на приема на въглехидрати, които се заменят от мазнини. Някои от хранителните навици може да осигури до 1500 мг холестерол на ден в допълнение към наситените мазнини. Всичко това се възстановява, когато отново започнете да ядете храни с високо съдържание на въглехидрати.

 Други диети: Те се състоят на консумацията на голямо количество на определена храна. Те са скучни и нищо интересно, хранително небалансирани в допълнение и без научна основа, и те също могат да предизвикат нарушения в храносмилането и психологически нарушават ритъма.

 Пример:  понеделник ориз,вторник месо, сряда яйца и подобни.

 

Накратко:

Загубата на тегло е като да научите друг език: това е трудно, изисква се постоянство, мотивация, трудолюбие, и желание. Изучаването на друг език не е за всеки, тъй като това предполага промяна и коригиране на живота.

 

 

Етикети:   
Първият, третият, петият и седмият ден яжте само супа, за да прочистите организма си от токсини. Те се освобождават в пр...
За да се щадят бъбреците ни особено при протичащи в момента или прекарани в миналото цистит (това е възпаление на пикочн...
Кръвна група О е най-разпространената до момента в света /при 46% хора/. Това е най-старата кръвна група. Представителит...
Предлагаме Ви една диета според кръвна група О: Продукти (размер на порцията) Полезни храни Неутрални храни ...
Как да използваме таблетките за отслабване и максимално да извлечем полза от тях?
Ефективна диета при новолуние
Лунна диета 2012
Диета подходяща за кръвна група 0
Диета с кисело зеле - 3 кг. за три дни
Най-нови
Няколко съвета в зависимост от луната колко да похапваме. По време на пълнолуние приема...
Този колан  е средство за отслабване, който по-специално цели да увеличи ползите от р...
как да...
Тайната е да не хапвате нищо 25 часа (можете да пиете само течности), но това винаги трябв...
Важен е и психологическият резултат. Замислете се – защо хората купуват хапчета за о...