Начин на приготвяне на суфле от гъби
Гъбите се измиват хубаво, нарязват се на дребно и се задушават в половината от маслото. Прибавя се постепенно бешамеловия сос,настърганият кашкавал, жълтъците, дребно карязаният копър и останалите подправки. Всичко се разбърква добре и се цмесва с разбитите на пяна белтъци. Сместта се разпределя в намазани с масло, поръсени с галета форми и се поръсва с настърган кашкавал. Отгоре се слагат парченца масло и се пече при умерена температура.
Химичен състав на една порция съфле от гъби
Белтъчини - 13,0 (в т.ч. животински - 9,5);
Мазнини - 25,8(в т.ч. растителни - 0,4);
Въглехидрати - 13,8;
кДж - 1463
ккал - 350.
Необходими продукти за 10 порции суфле от гъби
укти за 10 порции |
брутно тегло, г | нетно тегло, г | готов вид, г | |
1 | 2 | 3 | ||
Пресни гъби | 900 | 837 | ||
-Стерилзирани гъби | 1240 | 620 | ||
Краве масло | 200 | 200 | ||
-маргарин | 200 | 200 | ||
Кашкавал балкански | 110 | 103 | ||
-кашкавал витоща | 110 | 103 | ||
Брашно | 100 | 100 | ||
Яйца 10 бр. | 500 | 400 | ||
Прясно мляко | 500 | 485 | ||
Черен пипер | 1 | 1 | ||
Сол | 15 | 15 | ||
Копър | 20 | 14 | ||
галета | 25 | 25 | ||
|
1500 | |||
Тегло на една порция, г: | 150 | |||