Начин на приготвяне на телешко варено
Порционните телешки полуфабрикати се подготвят, заливат се със студена вода и се нагряват при повишена температура, докато кипнат. След кипването бульонът се посолява, прибавя се една част от оцета и се отпенва. Прибавят се последователно предвидените зеленчуци, нарязани на красиви едри форми, и част от мазнината. Варенето продължава при умерено нагряване до кулинарна готовност на месото и зеленчуците. Готовата супа се подправя и се оцветява с останалите подправки, маслото и се поднася поръсена с дребно нарязаните листа от магданоз или хрян. Отделно се поднася в чашка или сосиера сос от хрян.
Химичен състав на една порция телешко варено
Белтъчини - 30,3 (в т.ч. жив. - 28,4);
Мазнини - 29,3 (в т.ч. раст. - 7,0);
Въглехидрати - 12,3;
кДж – 1866;
ккал – 446.
Необходими продукти за 10 порции телешко варено
за 10 порции | Брутно тегло, г | Нетно тегло, г | Готов вид, г |
1 | 2 | 3 | 4 |
Телешки джолан рязан | 1973 | 1500 | 1200 |
-Телешки джолан обезкостен | 2667 | 1200 | 960 |
-Телешки гърди необезкостени | 1024 | 1000 | 750 |
-Телешки гърди -варени и обезкостени | 1090 | 1068 | 600 |
-Телешко месо от трупа | 1067 | 800 | 496 |
-Телешко месо разфасовано | 842 | 800 | 496 |
Слънчогледово масло | 70 | 70 | 1 |
-Маргарин | 70 | 70 | |
Краве масло | 30 | 30 | |
лук | 100 | 84 | |
Моркови | 100 | 80 | |
Целина | 100 | 70 | |
Прясно зеле | 100 | 86 | |
Картофи | 640 | 480 | |
Черневи домати | 160 | 150 | |
Стерилизирани небелени домати | 160 | 147 | |
Оцет | 60 | 60 | |
Магданоз (целина листа) | 50 | 35 | |
Черен пипер | 1,5 | 1,5 | |
Хрян | 100 | 64 | |
Сол | 15 | ||
Добив, г: | 3000 | ||
Тегло на една порции, г: | 300 |