Outside Webpage (Iframe)

 

Храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, с помощта, на които организмът се освобождава от свободните радикали, за които е доказано, че са причина за множество заболявания, включително и за коварния рак. Те помагат на човешкия организъм да намали увреждането на тъканите, засилва оздравяването и се противопоставят на инфекциите и стареенето, с което удължават  продължителността на живота.

Субтитри

Естествените антиоксиданти

Какво са антиоксидантите?

Свободните радикали и оксидация

Ползи от антиоксидантите

 

 Естествените антиоксиданти

Повечето растителни храни блокират вредното въздействие на свободните радикали. Кой не е чувал за такива продукти като сокове  и шейкове, богата на витамини A, C и E, и дори витамини или бонбони, съдържащи множество ползите, постигнати чрез включването на растителни храни в диетата? Медиите настояват за добродетелите на витамините в хранителните продукти и техните потенциални ползи за здравето, възхваляващи ролята си в борбата срещу "окисляване" на организма към някои заболявания и стареене.

 

Какво са антиоксидантите?

Това е група от витамини, минерали, естествени багрила и други растителни съединения и ензими (вещества от тялото ни, участващи в различни метаболитни процеси), които блокират вредното действие на така наречените свободни радикали. Най-много антиоксиданти се намират в растителните храни, които включват плодове, бобови растения, зеленчуци и пълнозърнести храни.

 

Свободните радикали и оксидация

Дишането на кислород е от съществено значение за живота на клетките от нашето тяло. В нашето тяло има клетки, които непрекъснато се подновяват (кожа), а други не (чернодробните клетки, неврони?). С течение на годините, свободните радикали могат да доведат до генетични промени на първо място, увеличаване на риска от рак, и намаляване на функционалността (клетките, които не са подновени), което е характерно за стареенето.

Навици като интензивни физически натоварвания, тютюнопушене, консумация на храни богати на мазнини и прекомерно излагане на слънчева радиация и замърсяването на околната среда, увеличава производството на свободни радикали.

 

Ползи от антиоксидантите

През последните години е  изследвана ролята на антиоксидантите в сърдечно-съдови заболявания в много видове рак, СПИН и дори други, пряко свързани с процеса на стареене, като катаракт или нервната система. Изследванията се съсредоточиха главно на витамин С, витамин Е, бета-каротин, флавоноиди, селен и цинк.

Връзката между антиоксидантите и сърдечно-съдови заболявания, а вероятно и мозъчно-съдовите заболявания, сега е достатъчно доказана. Известно е, че промяната на "лошия" холестерол (LDL-C) играе основна роля в инициирането и развитието на атеросклероза (удебеляване и твърдост на лигавицата на кръвоносните съдове се дължи на депозиране на мастния материал , което пречи или затруднява притока на кръв).

Антиоксидантите могат да блокират свободните радикали, които влияят на лошия холестерол, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания. От друга страна, ниските нива на антиоксиданти може да бъде рисков фактор за някои видове рак.

 

Хранителни вещества и не-хранителни вещества, които действат като антиоксиданти

Естествените актиоксиданти са:

 1. Витамин C: лимон, киви, кисело зеле, шипка.
 2. Витамин Е: черен дроб, мляко, соя, жито и житни растения, пшеница, кълнове, боб и бобови растения, растителни масла, бадеми, фъстъци, жълтък, ряпа и зеленолистните зеленчуци.
 3. Бета-каротин: моркови,спанак, броколи, тиква.
 4. Ликопен: червени домати.
 5. Ферулова киселина: обвивките на семената на растения като ориз, пшеница и овес; кафе, ябълки, фъстъци, портокали, ананас.
 6. Епикатехин: какао, червено вино, зелен чай.
 7. Микроелементи: мед, орехи, лук, чесън, боровинки, малини.

 

 1. Антиоксидантите

  Храните, богати на витамин А,С,Е,селен и цинк
  Витамин А телешки черен дроб
    пилешко
    свинско
    моркови
  Витамин C Киви
    чушки
    портокали
    тропически плодове
  Витамин Е Слънчогледово олио, слънчоглед
    Фъстъци, бадеми
    Зърнени храни
  Селен Ядки
    Зеленчуци
    Бирена мая
  Цинк Стриди, миди
     Ядки и зеленчуци
    Бирена мая

 

Етикети:   
Всеки човек обича различни храните и напитките, които предпочита, но не всеки е наясно колко калории приема за деня от т...
Всеки е чувал колко полезен е зехтинът. Той съдържа противовъзпалителни, които въздействат като лекарство обопрофен.&nbs...
Млечните продукти безспорно са вкусна и най-често полезна храна за всеки човек. Безспорно е, че млякото не може да бъде ...
В грейпфрута се  съдържа антиоксидантът нарингенин, който  му придава горчивия вкус и върши същата работа като...
Орехът символ на скрита мъдрост, плодородие и дълголетие
Нещо полезно за генно модифицираните продукти
Кадаиф
Медът - храна на боговете от античността
Бананът източник на фибри
Най-нови
Всеки човек обича различни храните и напитките, които предпочита, но не всеки е наясно кол...
Има и други храни освен полезната ябълка, които трябва да включим в нашата ежедневна храна...
как да...
Необходими продукти:300 г сварено пилешко филе3 яйца250 г мариновани гъби200 г моркови1 гл...
Порции: 4 Детайли: Това е нашата диетична версия на любима рецепта. Чушките и подправкит...