Outside Webpage (Iframe)

 

Храни и влияние на рака

На второ място са раковите заболявания по разпространение след сърдечните заболявания, които предизвикват смъртта на милиони хора по света. Голяма част от раковите заболявания са свързани с храненето. Рискът за възникването на раковите процеси може значително да бъде намален при  промяна на приеманите храни.

      Храни за превенция срещу рака

  • чесън;
  • лук;
  • цитрусови;
  • плодове;
  • соя;
  • зърнени храни.

      Те съдържат биоактивни съединения, които спомагат да намаляването на риска от образуването на тумори. Най-малкото два пъти на седмицата трябва да се консумират бобови храни, за да избегнем рака, а и ако добавим и по една чаша червено вино, можем да бъдем напълно спокойни.

 

Причини за развитието на ракови заболявания могат да бъдат:

1.Вируси – само при някои видове рак /например рак на носната кухина и дихателната тръба, рак на черния дроб, рак на стомаха/;

2.Радиация – около 4 % от раковите заболявания се свързват с въздействието на радиационно въздействие;

3.Химични вещества (  хранителни канцерогени) – предизвикват от 70 до 90% от раковите заболявания.

       Хранителните продукти могат да станат източници на канцерогени. Например печене на директен огън (грил или изгаряне на храните), при прибавянето на нитрит с цел консервиране в пушените меса и при лошо съхраняване (висока влажност и температура) на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове (смокини), се развиват гъбички, които образуват вещества, предизвикващи главно рак на черния дроб.

 

Как влияят мазнините

     Прием  на мазнини над 40-45% от енергийната стойност на храната увеличава риска от рак на гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и белия дроб.

 

Как влияе  белтъка

    Установена е връзка между количеството на консумирания белтък и риска от рак. Високото белтъчно съдържание води до по-висока  ферментацията на аминокиселини с дебелото черво и  образуване на амоняк в нежелани стойности и  резултатът е - повишаване на риска от рак на дебелото черво.

 

Как влияе алкохола

     Употреба на алкохол в по-големи количества увеличава риска от рак на устната кухина, черния дроб, дихателната тръба, правото и дебелото черво, гърдата.

Установено е, че добре действа консумацията на червено вино. То е богато на флавоноиди (вещества с  антиоксидантно действие) има връзка с намаляване риска от голям брой тумори.

 

Как влияят витамините

    Необходимият дневен  прием на витамин С намалява риска от рак на стомаха, устната кухина, храносмилателната и дихателната тръба, белия дроб, панкреаса, маточната шийка.  Този витамин се има главно антиоксидантно действие и потиска образуването на канцерогенните нитрозосъединения. Установено е, че витамин Е намалява риска от рак на белия дроб и на маточната шийка. Механизмът на антираковото действие на витамина е близък до този на витамин С. Разнообразното хранене, осигуряващо достатъчни количества от антиоксидантните витамини С и Е, каротини, витамин А и фолиева киселина  оказва  защитен ефект и по отношение развитието на ракови, сърдечно-съдови и други заболявания.

 

 

Етикети:   
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки това имате висок холестерол, тог...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци, които съдържат бета кароти...
Ябълката е плод на ябълковото дърво от семейство Розоцветни. Това семейство включва повече от 2000 вида тревисти растени...
На второ място са раковите заболявания по разпространение след сърдечните заболявания, които предизвикват смъртта на мил...
Деанксит
Фарингит
Да се справим със зимната депресия
Изгаряне и видове кожа
Ескапел
Най-нови
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА  Тонзилотрен Таблетки  ИЗПЬЛНИТЕЛНААГЕНЦИЯПОЛЕКАРСТВАТА...
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТАЛистовка • Приложение 2ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТАТаviр...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...