Начин на приготвяне на яйца по панагюрски
В кипяща подсолена и леко подкиселена вода се пускат яйцата, счупени едно по едно внимателно. Врят няколко минути, докато жълтъкът се забули в белтъка.
Готовите яйца се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят в чиния върху нарязаното на порции сирене, предварително накиснато в гореща вода (или върху киселото мляко). Заливат се с леко запърженото с червен пипер масло и веднага се поднасят.
Химичен състав на една порция по паяйца нагюрски
Белтъчини - 20,1 (в т.ч. жив. - 20,1);
Мазнини - 30,0 (в т.ч. раст. - 0);
Въглехидрати - 7,6;
кДж - 1642
ккал - 392
Необходими продукти за 10 порции яйца по панагюрски
Продукти за 10 порции | Брутно | Нетно | Готов вид |
Яйца (30 бр.) | 1500 | 1200 | |
Краве масло | 150 | 150 | |
-маргарин | 150 | 150 | |
-Слънчогледово масло | 150 | 150 | |
Кисело мляко | 1400 | 1358 | |
-Сирене | 510 | 490 | |
Червен пипер | 5 | 5 | |
Сол | 8 | 8 | |
Оцет | 20 | 20 | |
Добив, г: | 1600 | ||
Тегло на една порция, г: | 160 |