Бананите успешно и бързо се усвояват, в тях има много фибри. Затова диетолозите съветват тези плодове да се включват в храната на болните, оздравяващи след инфекции или операции. Бананите са рекордьори по съдържание на калий, необходим за нормалната работа на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите. В около 100 грама банани се съдържат около 370-380 mg калий. Бананите са полезни и за пациенти на химио и лъче- терапия, по точно за пациенти с онкологични заболявания. Тези плодове влизат в менюто на спортистите, които възстановяват силите си по време на дълги и изтощителни състезания. Той помага на организма да изведе излишните течности от организма и да трупа мускулна маса.
Полезни съвети:
Добре узрелият банан има яркожълт цвят и гладка повърхност на кората, без зеленина и тъмни петна. Малките ,,лунички” на повърхността показват максимална захарност, не се препоръчват за диабетици. А черната повърхност на банана показва лошо съхранение от фирмата -вносител. Не купувайте!
Ако ли пък сте си купили неузрели банани, ги изчакай те да узреят. В никакъв случай не ги яжте зелени. Незрелите банани съдържат много нишесте, което почти не може да се преработи и става плячка за бактериите в тънките черва. Докато узреят ги дръжте задължително при стайна температура и по-ниска влажност на въздуха. Тези плодове не обичат хладилника. Най-ниската температура, при която се съхраняват зрелите банани е плюс 10–15°С.