Всяка рязка промяна в начина на хранене, особено, ако тя е свързана с намаляване на дневния хранителен прием, под необходимото за нашите ръст, тегло, възраст и физическа активност ниво, съчетано най-честно с изключването на жизненоважни хранителни вещества, повлияно от поредното "революционно откритие" в областта на храненето, води след себе си поредица от негативни последствия за нашия организма.
За да се изразходват натрупаните калориите, съдържащи се в едно парче торта /500 калории/ са нужни: не 30 минути бързо ходене, не 1 час ходене, а 2 часа ходене. Преди спорт със средно и високо физическо натоварване трябва да се консумира: не месо, не сирене, а макарони. Те са богати на комплексни въглехидрати, които при разграждането от организма отделят равномерно големи количества глюкоза, необходима за мускулната дейност. Месото и сиренето се разграждат и усвояват бавно, защото съдържат предимно протеини и мазнини, те съвсем не са подходящи източници на енергия в последните 5 часа преди спортна дейност.
Спрямо другите видове олио, зехтинът е : не по-малко мазен, не по-мазен, а също толкова мазен. Всички видове олио са съставени от над 99% мазнини и имат една и съща калорийна стойност – 900 калории на 100 грама.
Вярно е, че зехтинът намаля нивото на холестерол в кръвта: Зехтинът съдържа предимно олеинова мастна киселина, която е мононенаситена от типа омега 9. Множество клинични изследвания доказват нейната роля за намаляне нивото на "лошия" /LDL/ холестерол.
Консумацията на хляб не води до напълняване: Хлябът е здравословна и необходима храна. Той съдържа средно 8% протеини, 50% комплексни въглехидрати и 0% мазнини. Със своето съдържание на нутриенти, той допринася за балансирането на ежедневния хранителен прием, както и за поддържането на чувство за ситост.
Алкохолът не съдържа голямо количество захар: Захар се съдържа само в подсладените алкохолни питиета тип ликьор и коктейли. Виното и концентратите не съдържат захар, тъй като тя е превърната в алкохол при ферментацията на растенията, от които е произведено съответното питие. Един грам захар съдържа 4 калории; един грам алкохол 7 калории. Едно стандартно питие съдържа 50 грама алкохол, т.е. 350 калории.
Не е вярно, че консумацията на натурални плодови сокове е без последствия за теглото: Въпреки че плодовите сокове са по-полезни от изкуствено ароматизираните безалкохолни напитки, защото са източник на витамини, те са еднакво сладки. Един сок и едно газирано сладко безалкохолно питие съдържат около 10 г захар на 100 милилитра, т.е. 25 г захар на чаша. Това количество отговаря на 5 пакетчета захар.
Вярно е, че маслото е полезно за здравето: Маслото е източник на наситени мастни киселини, които са с атерогенно действие, т.е. допринасят за отлагането на мазнини в артериите. Едновременно с това, маслото е ценен източник на витамините А и D, затова то не бива да се изключва от хранителния прием, особенно на деца. Дневно е добре да се консумират около 15 г сурово масло, примерно на закуска. Маслото не се поддава добре на топлинна обработка над 100 градуса, т.е. не е полезно за печене и пържене. .
Погрешно е че, консумацията на боб е препоръчително да не се придружава с хляб: Белият боб съдържа белтъчини, в които липсва незаменимата аминокиселина лизин. В белтъчините на зърненитете храни, т.е. и в хляба липсва незаменимата аминокиселина метионин. Двете храни се допълват взаимно и тяхната комбинация може да бъде заместител на месото, рибата, яйцата или млечните продукти, които са източници на най-висококачествени и лесно усвояеми белтъчини.
Вярно е, че шоколадът съдържа полезни хранителни субстанции: В натуралния черен шоколад има множество микро и макро елементи: магнезий, калий, желязо, фосфор. Той съдържа витамини от групата В, а също така е богат на аминокиселината триптофан, от която организмът произвежда серотонин, субстанция отговорна за настроението и доброто функциониране на централната нервна система. Затова има хора, които консумират шоколад в моменти на тъга и неудовлетворение. Единственият недостатък на тази "терапия" е високата й енергийна стойност – 500 калории на 100 гр. Трябва да отбележим също, че млечният и белият шоколад са с по-ниски хранителни стойности, тъй като са по-богати на мазнини и съответно по-бедни на ценни хранителни субстанции.
Минималната дневна физическа активност се равнява на: 2 часа. Това ниво на физическа активност е необходимият минимум, който трябва да достигнете, за да поддържате здравословно тегло, а също така и за да се предпазвате от сърдечно-съдови заболявания.
Плодът с най-високо съдържание на витамин С е: не лимона, не прасковата, а френското грозде. Съдържанието във френското грозде на витамин С е 200 милиграма, докато това на лимона е 50 милиграма, а на прасковата около 30.