Outside Webpage (Iframe)

 

Фарингит

Терминът "фарингит" /болки в гърлото/ в медицината означава възпаление на  лигавицата на фаринкса . Основният симптом на заболяването са болки в гърлото, които се засилват след преглъщане още повече. Фарингитът се причинява от инфекция в повечето случаи  от вируси, но и  някои бактерии могат да действат като стимул за появата му. По принцип  болки в гърлото може да се  появът  във всяка възраст, но децата са всъщност по-уязвими от възрастните.

 

Причини за  Фарингита?

Остро възпалено гърло може да бъде предизвикано от различни микроорганизми. Най-честите причини са най-различни вируси, включително parainfluenza или вирус корона, която е типичната обикновена настинка вирус.

Инфекцията се предава от човек на човек чрез слюнка или секрети от носа и по капков път при говорене и кихане. Това дава обяснение защо е силно заразно и понякога засяга почти всички членове на семейството.

Възпалено гърло можете да ви споходи през цялата година, но по време на зимните месеци заболяването е във възход. Сухите и топли помещения изсушават лигавицата и тя става по лесно уязвима  за вируси.  При жените, хормоналните промени по време на менопаузата понякога е свързана с обезводняването на лигавицата, което може да доведе до хроничен фарингит.

 

Какви са симптомите?

Първи признаци на фарингита е сухото усещане в гърлото. Малко по-късно се забелязва основният симптом: болки в гърлото, които се засилват при преглъщане. Тази болка може да бъде толкова силна, че да  ограничава говора. Почти винаги е съпроводена с леко повишена температура, а при децата често твърде висока температура.

 

Съвети на лекаря?

Бактериалната болка в гърлото се лекува с антибиотици, най-вече, когато става въпрос за заразяване с стрептококи. Тъй като това може да попречи ревматична треска, с всичките си сериозни последици. Важно е да се вземат антибиотици, за толкова дълго, колкото Вашия лекар е предписал - дори и ако болката е минала. Това не само предотвратява пристъпите, но също така и устойчивост на болестотворните микроорганизми. Обикновено една антибиотична терапия продължава десет дни.

 

Какво можете да направите сами?

Не се препоръчва самолечение, особено когато оплакванията са много силни и са съпроводени с висока температура отидете веднага  на лекар.

Етикети:   
Как можем да се заразим? Инфекцията идва отвън или отвътре. Когато болен човек киха и кашля, болестотворните микроорган...
Какво представлява орторексията? Тя е заболяване, което се изразява в мания за здравословен начин на хранене. Терминът ...
При това заболяване се нарушава преносът на кислород до тъканите и в резултат на това се появяват симптоми като умора, с...
Неправилно е твърдението, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента. В действителност повечето сезонни нера...
Ескапел
Деанксит
Ангина-а-а-а-а !
Фарингит
Да се справим със зимната депресия
Най-нови
Темата за вирусите и тяхното бързо разпространение винаги е била обект на сериозни разискв...
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ТАБЕКС* 1,5 mg филмирани таблетки ТАВЕХ® 1,5 m...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...