Кръвна група A възниква за първи път като втора кръвна група може би през новокаменната ера. Там са живеели предимно хора със заседнал начин на живот. Сеели са пшеница и са отглеждали животни. При тези хора консумацията на месо рязко намаляла поради ресурса от растителни култури. Това въздействало на храносмилателната и имунната система.
Тази кръвна група представляват 36.1% от населението в света.
Това е втората група, която да се появила в човешката раса (25 000 години назад), и доминира при хората, живеещи в Европа и Африка. Тази кръвна група се появява като един адаптивен отговор на променящите се начин на живот и храна, когато се зародило селското стопанство. С появата на тази дейност на някои човешки групи храната им става основно зеленчуци и консумират предимно риба, която живее в реките откъдето поливат и културите. Това означава, че вече не ходят на лов за червено месо (говеждо, свинско, агнешко, козе), и физическата активност е намалена.
Кръвта на тази кръвна група има срок на годност само 61,6 години, най-ниската от всички групи, средно 25 години по-малко от живота кръвта на O.
Някои неблагоприятни храни за тази група са:
краве мляко, червено месо, свинско месо, морски дарове, пшеница, картофи, портокали, банани, пъпеши, чили, домати, маслини, кокос, патладжан, боб, кафяв боб. Прекомерната консумация на тези храни се отнася негативно предимно за червата, кръвта и имунната система, така че опитайте се да ядете по-малки количества от тези храни.
Да обобщим:
за кръвна група А основният поминък е рибата, съвсем логично следва да отбележим, че за хиляди години приспособяване на стомашните сокове и ензими в тях, рибният протеин остава до ден днешен по-лесен за усвояване, отколкото телешкото месо и други меса. Основни „виновници” за нашите качества на кръвта са прадедите ни и разбира се техния начина на живот.