Картофите са идеално средство за отслабване. Те съдържат много малко мазнини, но затова пък голямо количество от много необходимите белтъчини и въглехидрати, които дават усещане за ситост. Калият в картофите спомага за отделяне на излишната вода, а магнезият стимулира обмяната на веществата. Знаем, че картофите са едни от най-добрите източници на фибри, които от своя страна са много полезни за понижаване на холестерола. Изследванията доказват също, че диета, която включва картофи, богати на калий помага за намаляване риска от инсулти и води до значително понижаване на кръвното налягане. Варенето и кипването на картофите намалява количеството на калий в тях. За съхраняване на хранителните вещества, картофите е най-добре да се приготвят печени или задушени.
Съдържание на ккал, в 100 грама приготвени картофи:
Ето какво точно има в 100 гр. сурови картофи:
Въглехидрати | 19 г |
- Нишесте 15 г | |
- Растителни влакна 2.2 г | |
Мазнини | 0.1 г |
Белтъчини | 2 г |
Вода | 79 г |
Тиамин (вит. В1) | 6% |
Рибофлавин (В2) 0.03 мг | 2% |
Ниацин (В30 1.1 мг | 7% |
Витамин В6 0.25 мг | 19% |
Витамин С 20 мг | 33% |
Магнезий 23 мг | 6% |
Фосфор57 мг | 8% |
Калий 421 мг | 9% |
Натрий 6 мг | 0% |
Няма съмнение по какъв начин приготвени ще ги изберете след прочитането на тази статия. И все пак пържените картофи си остават най-предпочитани. С една дума всичко, което ни харесва най-много ни убива.