Outside Webpage (Iframe)

 

Ескапел

Тази листовка Ви дава информация за Вашата таблетка Ескапел. Моля, прочетете я внимателно, тъй като съдържа важна информация и я запазете на сигурно място — може да пожелаете да я прочетете отново. Ако има неща, които не разбирате или искате да научите повече, трябва да се обърнете към Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране.

Какво съдържа тази листовка?

1.   Какво представлява Escapelle ?

2.   Притежател на разрешението за употреба и производител

3.   Как действа Escapelle ?

4.   Преди да приемете Escapelle

о   Кога не трябва да употребявате Ескапел?

о   Какво трябва да кажете на Вашия лекар...

о   Ако сте бременна...

о   Какво да се има предвид при прилагането на Escapelle ?

•    Ако кърмите

»    Ако приемате и други лекарства

•    Ако се притеснявате за полово предавани заболявания

5.   Как се приема Escapelle ?

о   Колко често може да приемате Escapelle ?

о   Какво да направите, ако сте неразположена (повръщате)?

о   Какво да направите, ако  сте приели повече таблетки наведнъж (предозиране)?

6.   След като сте приели Escapelle

7.   Какви са възможните нежелани реакции?

8.   Как да съхранявате таблетката Escapelle ?

9.   Допълнителна информация

 

1.Какво представлява Escapelle ?

Escapelle  е спешен контрацептив (противозачатъчно средство за използване в спешен случай), който се прилага след непротектиран полов акт или при неуспешно приложен метод на контрацепция. Този тип контрацепция често се нарича „таблетка за следващата сутрин"

Всяка опаковка съдържа една почти бяла кръгла таблетка, със знак „СОО" от едната страна. Всяка таблетка съдържа 1,50 mg levonorgestrel, който е активната съставка.

Escapelle съдържа също помощните вещества: колоиден безводен силициев диоксид, (1,00 mg), картофено нишесте (1,00 mg), магнезиев сгеарат (2,00 mg), талк (5,00 mg), царевично нишесте (47,00 mg) лактоза монохидрат (142,50 mg)

 

2. Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежателят на разрешението за употреба и производител е: Gedeon Richter Ltd 1103 Budapest Hungary

 

3. Как действа Escapelle?

Escapelle предотвратява в 84% настъпването на нежелана бременност, при условие че таблетката се приеме до 72 часа (3 дни) след непротектиран полов акт. Escapelle не предотвратява бременност при всички случаи, но таблетката е толкова по-ефективна колкото по-рано се приеме след непротектиран полов акт (по-добре е да се приеме в рамките на 12 часа, отколкото да се отлага до третия ден).

Действието на Escapelle се осъществява като:

•    спира отделянето на яйцеклетка от яйчниците;

•  възпрепятства оплождането от спермата на вече отделени яйцеклетки или пречи на оплодената яйцеклетка да се закрепи в стената на матката

Следователно, Escapelle спира бременността преди да е настъпила. Таблетката не действа, ако вече сте бременна.

4. Преди да приемете Escapelle.

Кога не бива да използвате Escapelle?

Не приемайте Escapelle:

•    ако Ви е известно, че имате алергия към някоя от съставките на това лекарство!

 

Какво трябва да кажете на Вашия лекар...

Ако някое от изброените по-долу състояния се отнася до Вас, преди да приемете Escapelle трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като може спешната контрацепция да не е подходяща за Вас.

Ако:

•    сте бременна или подозирате наскоро настъпила бременност;

•    менструацията   Ви   закъснява   или   предишната   е   била   различна   от нормалното;

•    сте имали непротектиран полов акт преди повече от 72 часа и след последна редовна менструация (възможно е да е настъпила бременност и таблетката няма да подейства);

•    имате заболяване на тънките черва (напр. Болест на Крон), което нарушава храносмилането;

•    страдате от тежко чернодробно заболяване;

•  приемате някое от изброените по-долу лекарства, които пречат на Escapelle да действа ефективно:

о   Барбитурати и други лекарства използвани за лечение на епилепсия

(напр. примидон, фенитоин и карбамазепин).

о   Лекарства   за   лечение   на   туберкулоза   (напр.   рифампицин, рифабутин).

о   Лечение на НГУ инфекция (ритонавир).

о   Лекарства срещу гъбични инфекции (гризеофулвин).

о   Билкови    продукти    съдържащи    жълт   кантарион   

•    Ако приемате лекарство наречено циклоспорин (използва се за подсилване на имунната система)

Ако някое от тези състояния се отнася до Вас, Escapelle не е подходящо за Вас лекарство или е по-добре да изберете други видове спешна контрацепция.


Ако сте бременна...

Не бива да приемате това лекарство, ако вече сте бременна. Ако сте имали непротектиран полов акт преди повече от 72 часа и след последната редовна менструация, възможно е вече да сте бременна и таблетката няма да подейства. Ако последната менструация е закъсняла повече от 5 дни или е била необичайно силна или оскъдна, трябва да се консултирате с Вашия лекар дали вече не сте бременна.

Ако установите, че сте бременна след като сте приели това лекарство, непременно трябва да посетите Вашия лекар. Няма данни, че Escapelle уврежда плода, който се развива в матката, но Вашия лекар може да реши да провери дали бременността не е ектопична (когато бебето се развива някъде извън маточната кухина). Това е особено важно, в случай че получите остри болки в.корема след като сте приели

Escapelle или ако в миналото сте имали извънматочна бременност, операция на Фалопиевите тръби или възпалително заболяване на малкия таз.

 

Какво да се има предвид при прилагането на Escapelle? Ако кърмите...

В кърмата може да се съдържат много малки количества от активната съставка на това лекарство. Счита се, че това не е опасно за бебето, но ако се притеснявате, може да приемете таблетката непосредствено след кърмене. По този начин, Вие приемате таблетката достатъчно дълго време преди следващото кърмене и така се намалява количеството на активната съставка, което бебето може да приеме с кърмата.

 

Ако приемате и други лекарства...

Уведомете Вашия лекар, ако приемате някои от лекарствата изброени в раздела „Какво трябва да кажете на Вашия лекар...".

В случай, че нещо не Ви е ясно, консултирайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране.

 

Ако се притеснявате за полово предавани заболявания...

Това лекарство няма да Ви предпази от полово предавани болести, това може да стане само при употребата на кондом (презерватив). Посъветвайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране, ако се притеснявате за това.

 

5. Как се приема Ескапел?

•    Приемете таблетката възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа след непротектиран полов акт, но не по-късно от 72 часа (3 дни) след това. Преглътнете таблетката цяла с малко вода, ако е необходимо. Не отлагайте приема на таблетката. Нейното действие е по-сигурно, колкото по-рано я приемете след непротектиран полов акт.

•    Ако вече използвате редовен метод за контрацепция като контрацептивни таблетки, може да продължите приема им в обичайното време.

 

Колко често може да приемате Ескапел?

Ескапел се прилага само в спешни случаи и не се използва като редовен метод за контрацепция. Ако приемете Ескапел повече от веднъж между две менструации, много вероятно е да настъпи нарушение на менструалния цикъл.

Ескапел не действа както редовните методи за контрацепция. Вашият фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране могат да  Ви обяснят какви по-ефективни методи за дълготрайна контрацепция съществуват за предпазване от нежелана бременност.

 

Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате)?

Ако сте неразположена (повръщате) в рамките на три часа след приемане на таблетката, трябва да използвате още една таблетка. Обърнете се незабавно към Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране за съвет и още таблетки.


Какво да направите, ако сте приели повече таблетки наведнъж (предозиране)?

Въпреки че няма данни за сериозни усложнения вследствие приемането на прекалено много таблетки наведнъж, може да се почувствате или действително да сте неразположена (повръщате), или да получите вагинално кръвотечение. Консултирайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране, особено ако сте била неразположена, тъй като е възможно таблетките да не са подействали правилно.

 

6. След като сте приели Escapelle

След приемането на Escapelle, ако възнамерявате да имате полово сношение и не използвате контрацептивни таблетки, трябва да използвате кондом или диафрагма и спермициден крем. Това е необходимо, тъй като Ескапел няма да подейства, ако отново имате непротектиран полов акт преди следващата менструация.

Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар около три седмици след като сте приели Ескапел, за да сте сигурна, че таблетката е подействала. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро. Ако забременеете дори след като сте приела това лекарство, много е важно да се консултирате с Вашия лекар. Tой може също да Ви обясни какви методи за дълготрайна контрацепция съществуват, които са по-ефикасни при предпазване от нежелана бременност.

Ако продължавате да използвате редовен метод за хормонална контрацепция, напр. контрацептивни таблетки и не настъпи кървене в периода без приемане на таблетки, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че не сте бременна.


7. Какви са възможните нежелани реакции?

Както всички лекарства, Escapelle може да има нежелани реакции:

•    Възможно е да се почувствате неразположена за кратко след приема на таблетката.

•    Действително може да сте неразположена (повръщате) след приема на таблетката.

Ако се почувствате неразположена, прочетете раздела "Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате)."

•    Възможна е промяна във вида на менструацията.  При  повечето жени настъпва нормална менструация в очакваното време, но при някои може да има   закъснение   или   преждевременно   настъпване   на   менструацията. Възможна   е  появата   на   неправилни   кръвотечения   или   зацапване  до следващата редовна менструация. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро.

•    Възможно е да се появи напрежение в гърдите, главоболие, тъпа болка в долната част на корема, диария, усещане за замаяност или умора след приемането на таблетката. Тези симптоми трябва да изчезнат след няколко дни.

Ако смятате, че това лекарство Ви е въздействало по някакъв друг начин, различен от споменатите по-горе, моля съобщете на Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране.


8. Как да съхранявате таблетката Escapelle?

Да се съхранява на място, недостъпно за деца и при температура под 25°С.

Не използвайте таблетката след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.


9. Допълнителна информация

Ако имате някакви въпроси или не се чувствате сигурна след прочитане на тази листовка, моля консултирайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране.

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети:   
Определен брой лекарства доказано понижават нивата на витамин С и в случай,  че се употребяват, е необходимо дозите...
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ТАМОКСИФЕН СОФАРМА 10 mg таблетки ТАМОХIFEN Прочетете внимателно цялата листовка...
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТАЛистовка • Приложение 2ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТАТаviрес 150 mg Тавипек 150  m...
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯВОЛТАРЕН ЕМУЛГЕЛ 1.16% ГелДиклофенак диетиламин VОLTAREN EMULGEL 1.16% Се1ВОЛТАРЕН Е...
Ескапел
Деанксит
Ангина-а-а-а-а !
Фарингит
Да се справим със зимната депресия
Най-нови
ТRIBESTAN 250 mg ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ТRIBESTAN® 250 mg ТРИБЕСТАН&r...
Листовка за пациента VALIDOL ВАЛИДОЛ 0.06 g сублингвални таблетки ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ П...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...