Outside Webpage (Iframe)

 

Изгаряне и видове кожа

Всеки човек устоява по различен начин и различно време на слънце. Колко чувствителни сте към слънчевите лъчи, зависи от типа на кожата Ви.. За да не си създадете излишни неприятности, наслаждавайки се на слънчевите бани, най-добре е предварително да определите към кой тип спада вашата кожа:

 

1.Така нареченият келтски тип кожа е много бяла, косата е от червена до светлоруса, а очите в повечето случай сини. Почти винаги тези хора така и не стигат до желания матов тен, а до  бързи  и понякога болезнени  розови изгаряния. Ако сте от тези късметлии, имате на разположение максимално 7 – 8 минути, за да се изложите без никаква защита на слънцето. След десетата минута изгарянето ви е  сигурно. Мазилото, което ви е необходимо за защита, е с фактор №15 не по малък.

2.Тези хора, които са с един оттенък по-тъмни и косата им е от руса до кестенява, а очите сини, зелени или сиви, могат да останат на слънце, без да се страхуват, до 20-25 минути, а средството за защита трябва да е със защитен фактор №10.

3.Притежавате ли повече боя по рождение и имате  тъмно руса до кестенява коса, съчетана с  кафяв поглед, можете да сте приятели със слънцето без каквито и да било притеснения цели 30 – 35 минути. Но не бива да забравяте, че ще ви е от полза някакво мазило със защитен фактор около №6.

4.Ако сте от така наречения средиземноморски тип - със светлокафява кожа, черна коса и  тъмни очи, смело на плаж! Вие сте сред щастливите хора можете спокойно да се изложите цели 40 минути на слънце. И не забравяйте, че след 50- 55 минути ще трябва да вземете необходимите мерки за предпазване.

Любопитно:

Професор Касканте /специалист по биохимия в Университета на Барселона и един от водещите автори на изследването/, обясни, че ултравиолетовата светлина действа негативно върху клетките на кожата /дори може да доведе до клетъчна смърт/. Този процес може да бъде спрян със съединенията, които съдържа гроздето, откриха учените.

Етикети:   
Как можем да се заразим? Инфекцията идва отвън или отвътре. Когато болен човек киха и кашля, болестотворните микроорган...
Какво представлява орторексията? Тя е заболяване, което се изразява в мания за здравословен начин на хранене. Терминът ...
Коледните и новогодишните празници чукат на вратата. Няма жена, която да не желае да бъде неотразима и да впечатли околн...
Неправилно е твърдението, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента. В действителност повечето сезонни нера...
Фарингит
Деанксит
Ескапел
Талцид
Ципрофлоксацин
Най-нови
Какво представлява орторексията? Тя е заболяване, което се изразява в мания за здравослов...
Това са само част от най-честите заболявания. Те  застрашат нашия живот или  го ...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...