Outside Webpage (Iframe)

 

Кафето наркотик ли е?

Наистина кафето е един вид стимулант, който намалява умората, дава сила и енергия. Смята се, че доза от 3 средно големи чаши кафе повишава вниманието, ускорява мисловния процес, стимулира физическата активност. Даже се твърди, че такова количество изостря и зрението. Приемът обаче на повече от 400 мг кофеин на ден може да предизвика неспокойствие, тревога и раздразнение. Но въпреки това е изключително погрешно кафето да се брои за наркотик. Съвременните наркотични вещества имат три характерни особености – физическа и психическа зависимост и привикване. Що се отнася до кафето обаче, за приучване и дума не може да става – всяка изпита чашка действа единствено и само стимулиращо, независимо от колко време пиете кафе. Зависимостта от кафето пък е незначителна. При отказ от редовната чашка само в единични случаи се забелязва незначителна отпадналост, но това състояние никога не продължава повече от 3 максимум 4 дни.

Кофеинът е класифициран като психоактивно вещество и се намира в кафето, чая /зелен чай/, безалкохолни напитки /кола/ и в последно време в енергийните напитки.

Чаша кафе съдържа 60-120 мг кофеин. Черният чай между 25 и 100 мг и зелен чай около 15 мг. Енергийните напитки, все по-популярни, съдържат между 50 до 150 мг.

Потреблението се счита за по-голямо от 250 мг. Може да бъде вредно за здравето, но всичко зависи от консуматора. Все пак, ако сравним ефект на други лекарства, които правят много беди, кафето носи ползи, ако знаете как да го вземате.

Кафето е толкова популярно, че дори вече се е разпространило в Азия, където традиционно се консумира чай.

Дори Китай вече произвежда и изнася кафе. Горчивият вкус на кафето е едно от удоволствията на небцето и които допринасят да се насладите на чашка кафе.

 

Ползите от кафето

Предимствата на кафето освен, че е едно от удоволствията, може да подобри настроението и да осигури допълнителни сили за работа с по-добри резултати от цигарите и никотина.

При значителен процент от хората ще подобри сексуалната активност.

 

Свойства на кафето:

Свойствата на кафето и кофеина следователно, е да блокира действието на аденозин, и хипофизната жлеза отделя много адреналин.

Друго предимство е разширяване на пътищата за достъп на кислород до белите дробове и стимулиране на черния дроб да се увеличи количеството на кръвната захар чрез стимулиране на енергия.

Кафето е важно за облекчаване на главоболието, да се намалят симптоми на грип и болки в мускулите.

Не бива да се преувеличава при хора, страдащи от паника и тревожност. За случаите на безплодие трябва да бъде ограничено или да се намали тяхното използване. То дори може да предизвика преждевременно раждане и аборт при жените злоупотребили с кафе.

При високо кръвно налягане трябва да се консултирате с Вашия лекар. Във всеки случай, всяка злоупотреба вреди.

 

Видове кафе

Предлагаме ви, някои от най-популярните рецепти за приготвяне на вкусно кафе.

 

Турско кафе

Чашка кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.

Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студената вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето  заедно с чаша студена вода.

 

Виенско кафе

Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.

 

Шварц кафе

За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлупено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар на вкус.

 

 Виенско кафе- кайзер меланж

Използва се шварц кафе по рецептата за виенско кафе, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао,шоколад или кафе на прах.

 

Айс кафе

Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка.

 

Ирландско кафе

Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва над чашката, за да не вдишате от острите спиртни пари.

 

Капучино или италиaнско кафе

По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва се с шоколад на прах

Етикети:   
Ако си в състояние да излекуваш болния с диета, не му давай лекарства"- Исаак бен Сюлейман Ел Израили Медът не е р...
Всеки човек обича различни храните и напитките, които предпочита, но не всеки е наясно колко калории приема за деня от т...
Бананите успешно и бързо се усвояват, в тях има много фибри. Затова диетолозите съветват тези плодове да се включват в х...
АЛКОХОЛНИ КОКТЕЙЛИКоктейлите се получават чрез смесване на различни видове напитки - ликьори. вина, коняк, джин, уиски и...
Макарони на фурна
Бананът източник на фибри
Научете нещо за калориите от напитки
Супа от пилешки дреболии
Нещо полезно за генно модифицираните продукти
Най-нови
Наясно ли сте, че най-често срещаните проблеми като например умората възникват най-вече за...
Начин на приготвяне на мусаката Нарязаният на дребно лук се задушава в част от мазнината....
как да...
Необходими продукти:300 г сварено пилешко филе3 яйца250 г мариновани гъби200 г моркови1 гл...
Порции: 4 Детайли: Това е нашата диетична версия на любима рецепта. Чушките и подправкит...