Outside Webpage (Iframe)

 

Кои въглехидрати да изберем?

Делят се  на „бързи” и „бавни”, в зависимост от бързината, с която ги разгражда организмът и ги превръща в захар.

Простите въглехидрати (захар, сладкиши и напитки със захар, хляб и тестени изделия и други подобни) се усвояват бързо и бързо повишават нивото на кръвната захар, което води до повишаване на инсулина.

 

 

В нормални нива инсулинът има много значително  важни функции в организма, но когато нивото се покачи много бързо, се активизират ензими, които преобразуват мазнините, намиращи се в кръвта, в мастни клетки. Само от една  порция бързи въглехидрати може да си повиши нивото на инсулина  така, че да спре процесът на изгаряне на мазнините. По-малкия прием на тези въглехидрати подпомага целта, която сме си поставили – наистина стройно и хармонично тяло.

Затова наистина забравете за простите (бързите) въглехидрати и се хранете повечето с храни съдържащи сложни (бавни) въглехидрати напр.  (боб, някои видове ориз и други подобни) Те се разграждат доста по-бавно и не провокират покачването на инсулин. Очакван резултатът - започвате  да отслабвате постепенно и трайно.

Като основни източници на въглехидрати трябва да изберете:Зърнени култури.
Когато в храненето се говори за "зърна" не се отнася само за зърнени закуски. Става дума за ориз, царевица, овес, пшеница (да назовем само няколко) и всички продукти, получени от тях: със съставки, като брашно, грис и нишесте в ежедневието на храни като хляб, бисквити, макаронени изделия или зърнени закуски. Преди известно време тенденцията е за намаляване на потреблението до минимум. В момента най-добрите съвети за здравословен хранителен режим е да се изберат  пълно зърнести храни, тъй като те имат повече фибри и витамини.

Бобовите растения.
Леща, боб или нахут трябва да бъдат включени най-малко веднъж в седмичното меню. Те осигуряват, в допълнение към въглехидратите големи количества протеини, фибри и витамини.

Плодове.
Те са отличен избор за десерт или подхапване между основните хранения. Тук въглехидрати са придружени от голям процент вода, добри количества на фибри и интересна част от витамини и минерали. Богати на въглехидрати са плодове като банани, смокини и грозде.

Зеленчуци.
В тази група храни има зеленчук, който се откроява с високото си съдържание на въглехидрати. Това е картофът.
Ако ядете твърде много въглехидрати, тялото ви ще е с повече мазнини. Но ако не ядете достатъчно, вие ще се чувствате уморени и  по-трудно концентрирани. Така че най-важното е да изберете правилните храни в разумни количества и разпределени в няколко хранения през деня.

Етикети:   
1.Какво е калория? Калорията е единица за енергия. Енергетиката е същността на самия живот, както и различните форми ...
След ядене никога не се заседявайте дълго на масата.  Утоляването глад не идва веднага - ставайте от масата, още до...
Мозъкът, както всички  органи в тялото ни, се нуждае също от храна, и то доста  качествена, че да може да ни е...
"Независимо от това, колко странна може да ни се види идеята за суровоядството, тя е абсолютна научна истина, с която мо...
Как да използваме таблетките за отслабване и максимално да извлечем полза от тях?
Ефективна диета при новолуние
Лунна диета 2012
Диета подходяща за кръвна група 0
Диета с кисело зеле - 3 кг. за три дни
Най-нови
След ядене никога не се заседявайте дълго на масата.  Утоляването глад не идва веднаг...
За да се щадят бъбреците ни особено при протичащи в момента или прекарани в миналото цисти...
как да...
Тайната е да не хапвате нищо 25 часа (можете да пиете само течности), но това винаги трябв...
Важен е и психологическият резултат. Замислете се – защо хората купуват хапчета за о...