Ако си в състояние да излекуваш болния с диета, не му давай лекарства"- Исаак бен Сюлейман Ел Израили
Медът не е регламентирано лекарство, а е храна с определено диетично и лечебно действие. Въздейсвието му върху организма е по- слабо, но по- продължително в сравнение с лекарствата, които имат странични действия.
Медът по своите незаменими вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността.
Една лъжица мед съдържа 60 ккал, приета сутрин на гладно ще ви помогне за повишаването на метаболизма , баланса на хормоните и горенето на мазнините.
Състав:
белтъчни вещества, витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества. Допълнение към състава: В пчелният мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%. В 100 гр. мед се съдържа: вода - 21%, белтъци - 0,4% , мазнини - 0%, въглехидрати - 78,3%, калории – 323. Те се усвояват много бързо от организма. Въглехидратите (75-80%), представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Органични киселини - винена, лимонена, млечна, мравчена и др. Минерални вещества - калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезии. Аминокиселини, са около 18 на брой - глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.
Човекът е видял стойността на меда като храна от незапомнени времена. Този вискозна течност се произвежда от пчелите от нектара "на цветя, което е смес от захар и вода. Древните египтяни, перси и китайци признават стойността на меда като енергийна храна с незабавен ефект. Цар Соломон го е хвалил като: "Яжте мед, синове мой, той е добър ..."
Гърците и римляните повярваха в безсмъртието на боговете живели с този деликатес.
Медът има вещества, които потискат развитието на бактерии, и следователно през Средновековието той е бил използван за лечение на рани, изгаряния и различни кожни заболявания.
Неговите ефекти са добре известни:
Основните компоненти на меда са прости захари, фруктоза и глюкоза. Той също така съдържа вода, цветен прашец, органични киселини, ензими и различни протеини.
Медът е здравословен стимулант.
Тези прости захари се абсорбират бързо и лесно в човешкия храносмилателен тракт и имат общо успокояващ ефект. Ако използвате мед вместо захар, бъдете внимателни с високото си съдържание на калории, една супена лъжица има 64 калории, в сравнение с 46 в една супена лъжица захар на пясък.
Като превръзка за рани: Когато се прилага външно, медът лекува малки порязвания и ожулвания и премахва излишната вода от тъканите и намалява отока.
Той също така съдържа вещество, наречено инхибин, който унищожава микробите и помага за предотвратяване на инфекцията. Нанесете мед върху раната и покрийте със стерилна превръзка.