Начин на приготвяне на мусаката
Нарязаният на дребно лук се задушава в част от мазнината. Прибавят се последователно и се запържват леко почистеният и измит ориз и част от червените домати, нарязани на дребно. Слагат се подправките и се налива гореща вода колкото да набъбне оризът. Картофите се обелват, нарязват се на филии и се полузадушават. В тава се нареждат на пластове останалите домати, картофите и оризът, като се завършва с пласт от домати. Мусаката се залива с бешамелов сос, приготвен от леко запърженото брашно, млякото и яйцата, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече при умерена температура до зачервяване.
Химичен състав на една порция мусака
Белтъчини -12,2 (в т.ч. жив.-5,5);
Мазнини -29,7(вт.ч. раст.-15,0);
Въглехидрати -53,6;
кДж-2279
ккал-547
Необходими продукти за 10 порции мусака
Продукти | За 10 порции | за 1000 г | ||||
Брутно | Нетно | готов вид | Брутно | Нетно | готов вид, | |
г | г | г | г | г | г | |
Картофи | 1800 | 1350 | 600 | 450| | ||
Слънчогледово масло | 150 | 150 | 50 | 50 | ||
Краве масло 1 100 | 100 | 35 | 35 | |||
- Маргарин | 100 | 100 | 35 | 35 | ||
Лук | 180 | 152 | 60 | 51 | ||
Ориз | 200 | 200 | 70 | 70 | ||
Червеня домати | 500 | 470 | 170 | 160 | ||
Брашно | 100 | 100 | 35 | 35 | ||
Прясно мляко | 500 | 485 | 170 | 165 | ||
Яйца (3 бр.; 1 бр.) | 150 | 120 | 50 | 40 | ||
Кашкавал | 100 | 94 | 35 | 32 | ||
Магданоз | 50 | 35 | 20 | 14 | ||
Черен пипер | 2 | 2 | 1 | 1 | ||
Сол | 15 | 6 | 6 | |||
Добив, г: | 3000 | 1000 | ||||
Тегло на една порция, г: | 300 |