Начин на приготвяне на плешка супа
Месото на птицата се нарязва на парченца с тегло 10 - 15 г, залива се със студена вода и се вари при умерена температура. След кипването на бульона се прибавят солта, една част от оцета и се отпенва. Прибавят се дребно нарязаните и леко задушени в мазнината ароматни зеленчуци -лук, моркови, целина.
След омекване на месото се слагат фидето и дребно нарязаните обелени домати. Готовата супа се застройва с варена застроика. Допълнително се подправя с краве масло, киселица и останалите подправки. При поднасяне на пилешката супа се прибавят дребно нарязаният магданоз и смленият черен пипер.
Химичен състав на една порция пилешка супа
Белтъчини - 16,1 (в т.ч. животински - 14,7);
Мазнини - 13,7 (в т.ч. растителни - 7,3);
Въглехидрати - 11,8;
кДж - 1008
ккал - 241
Необходими продукти за 10 порции пилешка супа
Продукти за 10 порции |
брутно тегло, г | нетно тегло, г | готов вид, г |
1 | 2 | 3 | 4 |
Пиле | 632 | 600 | 432 |
-Кокошка | 645 | 600 | 426 |
-Пуйка | 645 | 600 | 408 |
-Патица | 645 | 600 | 372 |
-Гъска | 645 | 600 | 288 |
Слънчомедово масло | 70 | 70 | |
-Маргарин | 70 | 70 | |
Краве масло | 30 | 30 | |
Лук | 100 | 84 | |
Моркови | 100 | 80 | |
Целина | 80 | 70 | |
Ориз | 80 | 80 | |
-Фиде | 60 | 60 | |
Червени домати | 250 | 235 | |
-Стерилизирани домати | 200 | 184 | |
Яйца (1,5 бр.) | 75 | 60 | |
Кисело мляко | 300 | 291 | |
Брашно | 30 | 30 | |
Опет | 30 | 30 | |
-Лимон (за сок) | 100 | 40 | |
Черен пипер | 1,5 | 1,5 | |
Сол | 15 | 15 | |
Добив, г: | 3000 | ||
Тегло на една порция, г: | 300 |