Начин на приготвяне на руска салата
Морковите, целината, картофите и яйцата се сваряват поотделно и се обелват, а краставиците се отцеждат от водата, след което всички теза продукти заедно с шунката се нарязват на дребни кубчета. Към тях се прибавя отцеденият от водата грах. Сместа се посоляваa и ако е необходимо се подкиселява с винена киселина, разтворена във вода. Накрая се прибавя майонезата и леко се разбърква с останалите продукти. Салатата трябва да бъде с плътна консистенция и при заглаж-дане да има гладка повърхност. Тя се оформя на чиния, украсява се с шприцована майонеза, фунийки или други фирмички от краставиците и др.
Химичен състав на една порция руска салата
Белтъчини - 4,4 (в т.ч. животински. - 2,8);
Мазнини - 26,7 (в т.ч, растителни. - 25,1);
Въглехидрати - 8,5;
кДж – 1280;
ккал - 306.
Необходими продукти за 10 порции руска салата
Продукти за 10 порции |
Брутно тегло | Нетно тегло | Готов вид, |
Картофи | 350 | 266 | |
Моркови | 100 | 80 | |
Целина | 90 | 63 | |
Стерилизиран грах | 90 | 58 | |
Пастьоризирана шунка | 104 | 100 | |
Яйца (2 бр.) | 1(Ю | 80 | |
Стерилизирани краставички | 180 | 99 | |
Майонеза (промишлено производство) | 270 | 270 | |
Винена киселина | 0,07 | 0,07 | |
Сол | 5 | 5 | |
Добив, г: | 1000 | ||
Тегло на една порция, г: | 100 | ||