При това заболяване се нарушава преносът на кислород до тъканите и в резултат на това се появяват симптоми като умора, световъртеж, раздразнителност, бледа кожа и др. Спанакът е идеалният зеленчук за да си набавите нужното желязо.
В състава на 100 грама спанак се съдържа , 3 мг желязо, калий 770 мг; силиций 4 мг, 40 мг фосфор, магнезий 7 мг; хлор 6 мг. Той съдържа също и витамините А, В1, В2, С, РР.
Спанакът - една велика превантивна сила
Редовната употреба на спанака помага за предотвратяването на някои болести и протичане без усложнения. Той се препоръчва за:
# Холестерол. Съдържанието на фибри в спанака пречат за увеличаване на холестерола.
# Храносмилателни проблеми. Помага за пречистване на черния дроб и е слабително средство.
# Хипертония. Три супени лъжици сок от спанак дневно могат да помогнат на по-ниско кръвно налягане при податливи хора.
# С наднормено тегло. Много лека храна с много малко калории той е полезен при диети.
# Бременност. Поради високото си съдържание на фолиева киселина спанакът е идеален по време на бременност.
# Остаряваме. Богат на антиоксиданти и на витамин Е. Защитава кожата от вредното въздействие на слънцето и естествения процес на стареене.
Практиката да се попарва спанакът в кипяща вода и след това да се изхвърля водата, е погрешна, защото се губят много минерални водноразтворими соли и витамини.При топлинната обработка спанакът не губи от хранителната си стойност, но съдържанието на витамин C намалява. Ето защо той не трябва да се преварява, а да се загрява само докато слабо омекне. Предлага ви една лесна и полезна крем супа:
СПАНАЧЕНА КРЕМСУПА
Продукти: 3-4 картофа 350 г пресен спанак 1 кромид лук 2 моркова 300 мл прясно мляко, 1 бучка масло, сол
Начин на приготвяне: Почистените и нарязани на дребно картофи, моркови, кромид и чесън, варим около 15 минути в около 300 мл вода. Добавяме спанака и варим още 5 минути. След това прибавяме млякото и оставяте да къкри 5 минути. Пасираме, докато се получи съвсем гладка смес и овкусяваме. Готовата кремсупа се сервира топла, с крутони или препечена филийка.