Ябълката е плод на ябълковото дърво от семейство Розоцветни. Това семейство включва повече от 2000 вида тревисти растения, храсти и дървета, разпространени в регионите с умерен климат по целия свят. Може да се каже, че ябълка е стара колкото и човечеството.
На латински думите ябълка и зло не случайно се пишат по един и същи начин.
Тези прекрасни плодове могат да продължат човешкия живот с цели 15 години. Изследователите открили в ябълките веществото епикатехин полифенол. Това е един сложен елемент, който подобрява циркулацията на кръвта, повишава нивото на защита на имунната система и подмладява сърцето. Веществото забавя с 20 % процеса на втвърдяването на стените на камерите, което е една от главните причини за сърдечните болести, инфаркти и инсулти. Най-значителна концентрация на епикатехин полифенол се съдържа в дивите ябълки. Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза! Виновник за това са не витамините и микроелементите в плода, а съдържащият се в него пектин. За китайците ябълката означава мир и съгласие. Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание - тя е сватбен символ В Европа райската ябълка, плодът от дървото на познанието за добро и зло, е символ на изкушението и греха.
Основните компоненти са:
Пектинът: Действа като разтворими фибри. Помощ при разпадането на холестерол и е добро оръжие срещу диабет.
Аминокиселини: цистеин ( Елиминира токсините от черния дроб), глицин (естествени антиациди и отговорни за имунната система) аргинин (Много необходими за мускулния растеж и възстановяването на тъканите, с глицина, отговорни за имунната система) , хистидин (стимулатор на стомашния сок, бори анемия, артрит и е много полезен за язви), Лизин (участващ в производството на антитела и изграждането и усвояването на калция), серин (помага за укрепване на имунната система) Валин (насърчава растежа на децата и участват в баланса на азота), метионин (необходими за производството на цистеин, помага в борбата с холестерола )
Киселини: глутамин (противоязвени, тонизиращо, повишава умствените способности), линолова (витамин F) киселина, олеинова, палмитинова и кафеена
• Захари: фруктоза, глюкоза и захароза.
• Катехините
• Кверцетин
• Сорбитол: Помощ при проблеми с червата.
• Калций, желязо, магнезий, азот, фосфор, калий ...
Лечебни свойства
Вътрешна употреба
Стомашно-чревни възпалителни:
В случай на възпаление на стомаха, червата или на пикочните пътища (отвара от няколко резенчета ябълка за 15 минути в 1 литър вода Вземете три чаши на ден).
Леко слабително и антидиариен: С високото си съдържание на пектин го прави добър регулатор на стомашно-чревния тракт и леко слабително в случаи на запек, особено когато се яде рано сутринта. Идеален в случаи на колит, диария, гастроентерити.
Диуретици и почистване:
помага за премахване на телесните течности, много подходящо в случаи на затлъстяване, ревматични заболявания. По съдържанието си на цистин и аргинин и ябълчена киселина, е много подходящ за премахване на токсините, които се съхраняват в организма.
Седативен:
Поради съдържанието на фосфор, ябълката е храна с успокоителни ценности, подходяща да я вземате преди лягане, което ще ви помогне да спите по-добре.
Външно приложение
Болка:
За да се отпуснете уморени мускули след физическо натоварване, като се избягват болка и спазми може да бъде приложен лосион върху болезнените места с ябълков оцет.
Друга употреба
Това е единственият плод, който можете да ядете по всяко време на денонощието.
Основната хранителна стойност на блока са както следва на 100 гр:
• Вода 84 g.
• Калории 59 ккал.
• Въглехидрати 15 g.
• 0,19 g. протеин
• 2,7 g. влакна
• Липидите 0,4 g.
• 115 мг калий.
• 7 мг калций.
• Фосфор 7 мг.
• Магнезий 5 мг.
• Сярата 5 мг.
• Витамин B3 (ниацин) 0, 17 мг.
• Витамин Е 0,4 мг.
Козметика:
Ябълка е била използвана от древни времена да се подготвят маски за лицето с цел да се отстранят замърсяванията и да стягат кожата.
Токсичност:
Ябълката не е токсична, с изключение на поглъщането на семената.