Outside Webpage (Iframe)

 

Искатели да намалите холестерола? - яжте по малко, но по-често

Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки това имате висок холестерол, тогава със сигурност ще ви е много полезно да знаете, че консумирането на  храната на малки порции  повече пъти на ден ще има по-голям ефект. Колко е важно какво ядем, толкова повече е от значение и кога се храним! Хората, които се хранят повече от шест пъти на ден, нивото на холестерол е няколко % по-ниско, отколкото при тези, които хапват рядко. Според изследователи, консумацията на големи порции храна с по-голямо разстояние във времето между нраненията води до покачване в нивата на инсулина. Това се отразява негативно на метаболизма и холестерола се покачва. По-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно. Нормите на холестерола с 5 % надолу намалява риска от сърдечно-съдови заболявания значително.

 

Какво е холестерол и как да се контролира

 

Храненето е ключов фактор за неговата регулация

Въпреки, че днес думата холестерол е пълна с отрицателни конотации, свързани с неправилното хранене, сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване, в действителност той е необходим елемент за нашето тяло. Най-важното нещо е да се знае какво е, как той работи и кога той е вреден за здравето.

Нашият черен дроб е в състояние да произвежда холестерол от който се нуждае тялото. Въпреки това, чрез храната, може да  се получи допълнително количество от това вещество, което в много случаи е вредно за здравето, особено за сърцето. Произходът на повишаване на кръвното е главно от увеличението на наситени и транс мазнини в храната.

 

"Добрия" и "лошия" холестерол

 

  • Лошия холестерол или LDL е в излишък, той се натрупва в артериите и възпрепядства преминаването на кислород чрез кръвта, което пречи на работата на сърцето и мозъка. Изграждането на тези мазнини в кръвоносните съдове се нарича атеросклероза. Освен рисковете от инсулт довежда и до сериозни сърдечно-съдови заболявания.
  • Добрия холестерол или HDL, е необходим не само за организма. Той е необходим да синтезира лошия холестерол и намали риска от атеросклероза. 

 

Медикаментозното лечение

С кръвен тест може да следите количеството на това вещество. Тези, които вече страдат трябва да извършват тези проверки веднъж или два пъти годишно.

Един от най-честите причини за хиперхолестеролемия (твърде много лош холестерол) е в липсата на добър холестерол или HDL, което е от съществено значение за насърчаване на синтеза на LDL в нашия черен дроб. Пушенето, употребата на алкохол, затлъстяването и липсата на физическа активност са чести причини за липсата на HDL.

 

Триглицериди и високо кръвно налягане

Високото ниво на триглицеридите е свързано с малко количество на добрия холестерол в кръвта, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Високият холестерол често води до сериозни здравословни проблеми, ако има и високо кръвно налягане. И двете заболявания са основните източници на повишена атеросклероза в тялото.

В повечето случаи са свързани висок холестерол и хипертония. Непълноценното хранене, липса на физическа активност и лошите навици често водят до двата процеса, тъй като двете са тясно свързани. Освен това, ако добавите увеличаване на триглицеридите, ние получаваме един опасен коктейл, който ще изисква стриктно контролиране.

 

Силата срещу "лошия" холестерол

В тези случаи, след като лекар открива излишък на това вещество в кръвта, пациентът обикновено се поставя на диета по отношение на приема на мазнини. Специалистите препоръчват не само да направят живота по-малко заседнал, но за подобряване на диета с повишената консумация на плодове и зеленчуци, богати на хранителни вещества, фибри и мазнини безплатно.

 

Храна

Също така е препоръчително да ядем повече храни с ненаситени мазнини (мононенаситени и полиненаситени мазнини), като например риба , пиле и растителни масла, като зехтин и семена (царевица, слънчоглед). Не трябва да пропускаме високо съдържание на фибри пълнозърнести храни и зърнени култури, ориз, боб и макарони.

Умерен прием на кафе, чай, безалкохолни напитки и мляко (обезмаслено е най-добре да се използва ).

Ограничете всички храни с наситени мазнини: червено месо, свинско, агнешко, студени меса, сирене и масло . Продукти с излишък от захар и калории, също се изтриват (шоколад, сладкиши, сосове, пастети ...), както и тези, които са преки източници на холестерол, яйчен жълтък, някои карантии и миди. Не злоупотребявайте със солта.

След една балансирана диета, съчетана със спорт и здравословни навици можем да държим на разстояние врага.

 

 

 

Етикети:   
Солта e необходима за протичане на някои важни процеси в организма. Тя е необходима(доставка на натрий за организма), но...
Започва се. Хремa, кашлица и подобни симптоми. Всички знаем, че настинките и грипа се лекуват, но изобщо не трябва да ст...
Кърлежите пренасят вируси и бактерии, които причиняват инфекциозни заболявания. Жизненият цикъл на кърлежите е сложен. С...
Остеопороза - ужас! Какво знаем за нея.За съжаление жените са застрашевни и твърде късно разбират за опасността от това...
Деанксит
Ескапел
Фарингит
Талцид
Ципрофлоксацин
Най-нови
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА  Тонзилотрен Таблетки  ИЗПЬЛНИТЕЛНААГЕНЦИЯПОЛЕКАРСТВАТА...
    Терапията с цветни есенции е  създадена  в Англия преди около...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...