Outside Webpage (Iframe)

 

Oграничете солта, ако искате да сте здрави!

Солта e необходима за протичане на някои важни процеси в организма. Тя е необходима(доставка на натрий за организма), но в голяма степен е вредна за организма. Натрия има за задача да поддържа количеството течности в организма. Опасни последици за здравето има при недостиг на натрий, но от друга страна и по-голямото количество е много вредно. Приемът в големи дози ускорява увеличаването на масата на кръвта и води до повдигане на кръвното налягане. Това е важен фактор за поява на хипертония, а оттам и големия проблем на българина инфаркти и инсулти. Затруднена работа на сърцето, бъбреци, задържане на токсини в организма, влошено зрение всичко това са минуси за организма, които може да избегнем, ако намалим приема на сол. Изхвърлете множеството солени полуфабрикати от менюто си. Не солете салатите от пресни зеленчуци, така са по-полезни.

Любопитното е че: от пресните продукти човек получава 10 процента сол. Например в кервиза има 35 мг сол, в запечените картофи – 15 мг, а в една чушка има 2 мг. Препоръчително количество сол за възрастен човек дневно е не повече от 5 гр (= 1 ч.л) 

 

Ползи за здравето

Солта е основна хранителна съставка, без която не бихме могли да живем. Тъй като тялото не може да произведе сол, трябва да набавите солта чрез приема на храна.

Дебатът между сол и здраве се фокусира върху наличието или липсата на причинно-следствена връзка между високия прием на сол и хипертонията. Препоръките за намаляване на количеството на приема на сол във връзка с риск от сърдечносъдови заболявания трябва да бъдат формулирани на базата на резултатите от научните доказателства, а към днешна дата все още не е достигнал научен консенсус.

Солта също така има и други интересни приложения, свързани със здравето. За възпаление на устата и гърлото се препоръчва гаргара с разтвор от вода и сол, а за запушване на носа може да се направи у дома серум разтваряне на сол във вода и се поставя пет или шест капки във всяка ноздра. Бани със солена вода на цялото тяло или само на краката са добър тоник срещу умора. От друга страна успокоява натъртвания с горещ разтвор от вода, сол и оцет.

 

Йодирана сол

СЗО и УНИЦЕФ стартираха среща, проведена в Женева през 1993 г., с политика на универсално йодиране на солта като масово средство за предотвратяване на недостиг на йод от населението. Беше изчислено, че 36,5% (285 милиона) от учениците не консумират необходимото количество йод. Значението на тази резолюция е, че йодния дефицит е основна заплаха за здравето и развитието на населението на света, особено деца и бременни жени.

Ниски кръвни нива на хормоните на щитовидната жлеза е основният фактор, отговорен за серия от функционални и аномалии в развитието на заболявания на генеричното име на нарушения йодния дефицит (TDI).

Кретенизъм, гуша и хипотиреоидизъм са крайни прояви на недостиг на йод

Йодирана сол е най-ефективният метод за ликвидиране на нарушения йоден дефицит.

 

 

Флуорът

Солта, като основен двигател на флуорид, са наблюдавани при картината на профилактика на зъбен кариес, разработен от СЗО през 2005 година. Установено е, че солта може да бъде обогатена с флуор за предотвратяване на кариес, особено при деца в училищна възраст.

В този случай, етикетирането трябва да съдържа думите "флуорирана сол" или "йодирана сол и флуорирана."

 

Приемът препоръки по възраст / групи

 

Детство

Както е добре известно, деца до една годишна възраст не трябва да консумират сол. Препоръките са 90ppm/día йод, което се равнява на 1,5 г / сол, при деца до 12 години. За подрастващите, са 120ppm на йод на ден, се равнява на 2 г / сол.

 

Пенсионери

По-старите хора трябва да намалят приема на сол, тъй като диети с ниско съдържание на тази съставка може да е свързано с определени рискове като дехидратация. От друга страна, много хора умишлено намалят приема на сол с убеждението, че влияе на кръвното налягане, въпреки че вече има научни доказателства за това.

 

Бременни жени

Не се препоръчва за бременни жени да се намали размерът на прием на сол, тъй като няма научни доказателства за него и дори може да бъде контрапродуктивна. По време на бременността е от съществено значение  умерена консумация на йодирана сол, тъй като е научно доказано, че недостиг на йод по време на бременност, дори и умерен, могат да окажат въздействие върху развитието на плода, особено в/у мозъка.

 

Атлети / тежка физическа работа

Поради често изпотяване, спортисти не се възползват от намаляване размера на приема на сол. Напротив, приема му се препоръчва за основни минерални възстановяване и предотвратяване на дехидратация.

Етикети:   
Темата за вирусите и тяхното бързо разпространение винаги е била обект на сериозни разисквания. Поради многото  тео...
Солта e необходима за протичане на някои важни процеси в организма. Тя е необходима(доставка на натрий за организма), но...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци, които съдържат бета кароти...
Започва се. Хремa, кашлица и подобни симптоми. Всички знаем, че настинките и грипа се лекуват, но изобщо не трябва да ст...
Фарингит
Деанксит
Ескапел
Талцид
Ципрофлоксацин
Най-нови
Какво представлява орторексията? Тя е заболяване, което се изразява в мания за здравослов...
    Терапията с цветни есенции е  създадена  в Англия преди около...
как да...
Ако сте свикнали да ядете редовно по три пъти на ден и то здравословно,  и въпреки то...
Ако искате да притежавате добро зрение яжте повече моркови, картофи и тъмно зелени зеленчу...